14755

Τετρακάμαρο Γεφύρι Ύψωνα

05/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο κύριος οδικός άξονας που συνέδεε τη Λεμεσό με τα ορεινά χωριά και το Τρόοδος περνούσε από το χωριό που σήμερα μεγάλωσε και έγινε ο Ύψωνας. Στο πέρασμα εκείνο, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα γεφύρι που επέτρεπε στα οχήματα να διασχίζουν τον δρόμο, χωρίς να κινδυνεύουν να παρασυρθούν από το νερό του ρέματος που κατέβαινε ορμητικό.

Το πετρόκτιστο, τετρακάμαρο γεφύρι αποκαταστάθηκε το 2018, με σκοπό να γίνει μέρος ενός νέου πάρκου στον Ύψωνα, διασώζοντας κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί διέξοδο για το νερό που περνάει από το ρέμα, όταν ο χειμώνας φροντίζει να κατεβαίνει αυτό πλούσιο από τα ημιορεινά.

Βέβαια, η ποσότητα του νερού που περνάει από κάτω του σήμερα είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη περασμένων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεφύρι με πλάτος 15 μέτρα είχε σκεπαστεί ολόκληρο από το νερό, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση πεζών ή οχημάτων, τουλάχιστον σε 2 χρονιές στο παρελθόν, κατά τις χειμωνιάτικες καταιγίδες του 1931 και του 1969.

Ο ιδιαίτερα βροχερός χειμώνας 2018 - 2019 είχε σαν αποτέλεσμα να τρέξει ξανά πλούσιο το νερό του ρέματος που περνάει κάτω από το τετρακάμαρο γεφύρι του Ύψωνα.