Τα 7 μικρότερα χωριά της Λεμεσού με λιγότερους από 30 κατοίκους

Τα χωριά της Λεμεσού είναι μια εξαιρετική διέξοδος για βόλτες και σύντομες εκδρομές κοντά στη φύση. Το γραφικό σκηνικό και οι απλοί άνθρωποι είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις 104 κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού. Βέβαια, σε κάποια από αυτά τα χωριά οι τόνοι είναι περισσότερο χαμηλοί, αφού το σύνολο του πληθυσμού τους είναι μικρότερο και από σχολική τάξη.

Οι 7 κοινότητες της Λεμεσού με πληθυσμό μικρότερο των 30 ατόμων, σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία του κράτους το Νοέμβριο του 2015 είναι οι: Τρεις Ελιές (25), Παλαιόμυλος (20), Ακαπνού (20), Κλωνάρι (18), Κουκά (27), Κισσούσα (6), Βίκλα (1) και Γερόβασα-Τρόζενα (0). Ελαφρώς μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός σε άλλες 2 κοινότητες, το Καπηλειό με 34 κατοίκους και την Ποταμιού με 36.

Τρεις Ελιές (25)

Σε υψόμετρο 1000 μέτρα, το χωριό άρχισε να φθίνει πληθυσμιακά όταν χάθηκαν οι ευκαιρίες απασχόλησης στο μεταλλείο της περιοχής. Σήμερα, οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν εγκατασταθεί εκεί νεαρά ζευγάρια με μικρά παιδιά, που ασχολούνται με τη γεωργία.

Παλαιόμυλος (20)

Περίπου 2 χλμ μακριά από τον Πρόδρομο, σε υψόμετρο 1040 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους. Η ορεινή κοινότητα είχε 20 ηλικιωμένους κατοίκους σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, αν και αυτοί μειώθηκαν στους 11 από το Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα.

Ακαπνού (20)

Φωτογραφία: Φίλιππος Γεωργιάδης

Μία κοινότητα με μόλις 20 κατοίκους, η Ακαπνού, βρίσκεται στις ανατολικότερες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού. Το χωριό, αν και μικρό, διαθέτει αρκετά πλούσια ιστορία και αξιοθέατα, ενετικά, θρησκευτικά, φυσικές ομορφιές, μύθους και θρύλους που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Κλωνάρι (18)

Η κοινότητα βρίσκεται περίπου 27 χλμ ανατολικά από την πόλη της Λεμεσού. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 18 μόνιμους κατοίκους στο χωριό.

Κουκά (27)

Με 27 μόνιμους κατοίκους είναι ένα χωριό στο οποίο ανεγείρονται συνέχεια νέες κατοικίες, που προορίζονται κυρίως για εξοχικά, ενώ συχνά επισκέπτονται το χωριό οι απόδημοί του. Νέα έργα γίνονται συνεχώς, δείχνοντας ότι το μικρό χωριό δεν έχει παραδώσει «τα όπλα».

Κισσούσα (6)

Φωτογραφία: Γιάννης Μακρυγιάννη

Χωριό στις δυτικότερες περιοχές τις επαρχίας Λεμεσού. Σήμερα μόλις 3 είναι τα σπίτια που κατοικούνται μόνιμα από τους 6 κατοίκους σε αυτή τη μικρή κοινότητα, μεταξύ των οποίων και ξένοι που γοητεύθηκαν από τις ομορφιές της περιοχής.

Βίκλα (1)

Φωτογραφία: Γιάννης Μακρυγιάννη

Η Βίκλα θεωρείται εγκαταλειμμένο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Το 1946 αριθμούσε 43 κατοίκους, το 1960 είχε 22, το 1982 μόλις 6, ενώ από την απογραφή του 1992 παρουσιαζόταν χωρίς μόνιμους κατοίκους. Στα πληθυσμιακά στοιχεία του 2015 το χωριό αριθμούσε 1 γυναίκα κάτοικο.

Η Γερόβασα-Τρόζενα... 

...είναι εγκατατελειμένο χωριό 42 χλμ από τη Λεμεσό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 δεν είχε μόνιμους κατοίκους. Το 1960 η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Τουρκοκύπριοι. 

Τόσο η Τρόζενα-Γεροβάσα, όσο και η  Βίκλα δεν έχουν πάψει να υφίστανται ως διοικητικές μονάδες, όπου οι πρόεδροι της κοινότητας διορίζονται από το Υπ. Εσωτερικών.

26692