A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Σπίτια της Λεμεσού κτισμένα πάνω στη θάλασσα: Οικία Ελευθεριάδη

Σήμερα, ο παραλιακός δρόμος της πόλης στην περιοχή της Ακτής Ολυμπίων προσφέρεται για ξέγνοιαστες βόλτες και περιπάτους. Όμως, πριν 30 χρόνια, σ’αυτό τον πεζόδρομο, ήταν κτισμένα σπίτια με τοίχους που βρέχονταν από το νερό της θάλασσας. Ένα χαρακτηριστικό σπίτι, κτισμένο δίπλα στη θάλασσα, ήταν η οικία Ελευθεριάδη. Το ιδιαίτερο οικοδόμημα βρισκόταν κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, απέναντι από τη γνωστή «Φραγκοκκλησιά». 

Η οικία κτίστηκε αρχικά το 1870, με το τέλος της Τούρκικης κυριαρχίας στο νησί, ενώ λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε την οριστική της μορφή με την προσθήκη ενός ορόφου. Οι εσωτερικοί χώροι της οικοδομής βρίσκονταν στραμμένοι στη νότια αυλή προς τη θάλασσα, ενώ ένας ψηλός τοίχος βρισκόταν πίσω από την οικία, προστατεύοντας το οικοδόμημα όποτε ξεσπούσε θαλασσοταραχή. 

Το κτίριο είχε γίνει γνωστό στην πόλη με το όνομα της οικογένειας Ελευθεριάδη. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Μαρνέρος Ελευθεριάδης, ήταν ένας καπετάνιος, γνωστός στην πόλη και στον κόσμο της Λεμεσού. 

Βέβαια, το κτίριο δεν ήταν το μοναδικό οικοδόμημα που ήταν χτισμένο πάνω στο κύμα, αφού και οι τοίχοι άλλων σπιτιών βρέχονταν από τη θάλασσα. Τα σπίτια αυτά κατεδαφίζονταν το ένα μετά το άλλο, με την κατασκευή της επίχωσης και τη διαπλάτυνση του παραλιακού δρόμου. Το 1985 κατεδαφίστηκε και η οικία Ελευθεριάδη, αποτελώντας την τελευταία οικία πάνω στο κύμα, διαμορφώνοντας το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Δημήτρης Θεοδώρου, Τάσος Ανδρέου, Μίμης Γιάννακας

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;


close [x]