14571

Σημείο θέας Γεροκαμινιά

13/01/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το σημείο θέας «Γεροκαμινιά» βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Πλατρών – Τροόδους, σε υψόμετρο 1470 μέτρα. Τοποθετημένο στη δυτική πλαγιά του Ολύμπου, της ψηλότερης κορυφής του Τροόδους, «βλέπει» να απλώνεται μπροστά του η καταπράσινη κοιλάδα που έχει δημιουργηθεί στις όχθες του Κρυού ποταμού. Πρόκειται για το ποτάμι που διασχίζει τις Πλάτρες, δημιουργώντας και τους γνωστούς καταρράκτες των Καληδονίων και του Μιλλομέρη.

Το σημείο αυτό ξεχωρίζει, λόγω του ότι προσφέρει θέα μέχρι και τη θάλασσα της Λεμεσού, στην περιοχή της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Το βλέμμα να ξεκινά από την πλούσια βλάστηση, με την ενδημική μαύρη πεύκη, τα πλατάνια και τους θάμνους που πρασινίζουν ολόκληρη την κοιλάδα και τις γύρω πλαγιές. Προχωρώντας νότια, φτάνει μέχρι το απόλυτο γαλάζιο, με τον κόλπο του Ακρωτηρίου, το λιμάνι Λεμεσού, την αλυκή, αλλά και το φράγμα του ποταμού Κούρρη, το μεγαλύτερο της Κύπρου, να διακρίνονται ξεκάθαρα.

Το σημείο αυτό είναι από τις ωραιότερες στάσεις που μπορεί να κάνει κανείς καθ’ οδόν, από και προς το Τρόοδος. Στη μέση περίπου της απόστασης του δρόμου Πλατρών – Τροόδους, το σημείο θέας «Γεροκαμινιά» είναι η ιδανική τοποθεσία για να μπορέσει να συλλάβει κανείς το μεγαλείο της Λεμεσού, καθώς το απόλυτο γαλάζιο της θάλασσάς της και το πράσινο των βουνών της, ενώνονται σε μία ευθεία. Τα φιλόξενα παγκάκια και κιόσκια, αλλά και ο άνετος χώρος για να σταθμεύσουν αυτοκίνητα, αποτελούν ακόμα ένα κίνητρο για να το επισκεφθείς.

Το χειμώνα, η κοιλάδα του Κρυού Ποταμού, συχνά καλύπτεται από πυκνή ομίχλη. Αν και στις συνθήκες αυτές είναι αδύνατο να διακρίνει κανείς, όχι τη θάλασσα, αλλά ούτε και τα δέντρα της κοιλάδας, η μυστηριακή αυτή εικόνα παραμένει εξίσου εντυπωσιακή.