A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Αξιοθέατα / Μουσεία

Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν διάφορα ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Καταρχάς είναι τα τρία μουσεία που βρίσκονται κοντά και τα καθένα έχει το δικό του ενδιαφέρον. 

Είναι τα μουσεία Αγροτικής Παραδοσιακής Ζωής και Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παράδοσης και το Μουσείο Αγώνος. Για επίσκεψη πρέπει πρώτα να υπάρξει συνεννόηση με τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου (Κοινοτικό Συμβούλιο Τηλ. 25-813204).

Στην πλατεία βρίσκεται η πολύ όμορφη πετρόκτιστη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το αρχαιότερο εκκλησάκι της κοινότητας, αυτό του Τιμίου Σταυρού. 

Άξια επίσκεψης είναι και η τεράστια (πεντάκλιτη βασιλική) εκκλησία του Αγίου Αρσενίου σε επιβλητική θέση πάνω απ’ τον πυρήνα του χωριού. Σε αυτό υπάρχουν άλλα τρία εκκλησάκια, αυτά της Θεοτόκου, της Παναγίας και Χρυσοσώτηρος (18ος αιώνας) και του Αγίου Κενδέα (προαύλιο του νοσοκομείου).

Από την πλατεία ξεκινάει και η λαϊκή γειτονία του χωριού, με τα παραδοσιακά σπίτια στα στενά δρομάκια. Στην πορεία προς το χωριό από τον Καρβουνά, βρίσκεται στα αριστερά το Νοσοκομείο Κυπερούντας, που αποτελούσε το πρώην Σανατόριο.

Στα νοτιοδυτικά του χωριού δεσπόζει το κοινοτικό γήπεδο Κυπερούντας, που συστήνεται για μία επίσκεψη για τον τρόπο που είναι χτισμένο, σκαλισμένο κυριολεκτικά μέσα στο βουνό. Κάτι πρωτότυπο για τα κυπριακά δεδομένα.

Προς το χωριό Χανδριά βρίσκεται το Οινοποιείο Βασιλικό, που τα κρασιά του μετρούν πολλά βραβεία σε Κύπρο και εξωτερικό. 

Πιο κάτω είναι ο υδατοφράκτης της κοινότητας, που δίπλα του βρίσκεται και ο Ιππικός Όμιλος Κυπερούντας «Μέγας Αλέξανδρος», που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του γαϊδούρια και άλογα, ενώ στους εξωτερικούς του χώρους υπάρχουν κήποι.

swipe gallery


swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;