Πλάτρες: Τι πραγματικά σημαίνει το όνομα του χωριού που λάτρεψαν βασιλείς και αριστοκράτες;

01/09/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Υπήρξε ένα από τα 119 χωριά της Κύπρου, που αναφέρονται ήδη από το 12ο αιώνα στην Κύπρο. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ το όνομά του έχει γίνει πια διάσημο, χάριν στο ποίημα του νομπελίστα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη.

Οι Πλάτρες, όμως, δε ήταν αντικείμενο θαυμασμού μόνο για τον Έλληνα ποιητή, αλλά και για δεκάδες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Είναι, άλλωστε, το παλιότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, εκεί όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία και οι επαύλεις. Όσο γνωστό είναι το όνομα του χωριού, όμως, άλλο τόσο άγνωστη είναι η προέλευση του ονόματός του.

Υπάρχουν 3 εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος των Πλατρών:

1) Η Πλάτρα και στον πληθυντικό οι Πλάτρες, πήρε την ονομασία της από την λέξη πλάτρα (πράτρια), που σημαίνει αυτή που υφαίνει και πωλεί τα πανιά των αγροτών.

2) Στη Γαλλική γλώσσα υπάρχει η λέξη πλάτρε-ς, που μεταφράζεται στα ελληνικά σε λευκός, γύψος κ.α. Υπάρχει πληροφορία ότι, επί Φραγκοκρατίας, στη νότια πλευρά του Τροόδους, πάνω από τις σημερινές Πλάτρες, υπήρχε Φράγκικο Μοναστήρι, που οι μοναχοί του ήταν ντυμένοι στα άσπρα και ονομάζονταν «Πλάτραι» (“Plâtres”).

3) Το χωριό πήρε την ονομασία του από την λέξη «πλάτσα» (ανοιχτός χώρος, πλατεία), που μετά έγινε Πλάτρα και ακολούθως Πλάτρες (στον πληθυντικό).

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.
13056