Πηλαβάκειο Μουσείο

08/06/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το Πηλαβάκειο Μουσείο στεγάζεται σε κτίσμα του 16ου αιώνα, το σπίτι της οικογένειας Πηλαβάκη (η πιο γνωστή οικογένεια κατασκευαστών Πιθαριών στην επαρχία Λεμεσού) και κουβαλά στους τοίχους του μία ιστορία 400 χρόνων. Είναι ένα αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης στο οποίο εκτίθενται σταμνιά, πήλινοι σταμνοστάτες, τα γνωστά πιθάρια του Φοινιού, οι κούζες, οι αρχαίες λυχνίες, τα καπνιστήρια και άλλα εργαλεία γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης.

Η κατασκευή των πιθαριών πάει πολλά χρόνια πίσω και χάνεται στους αιώνες. Στο Πηλαβάκειο σπίτι, δημιουργήθηκαν τα πρώτα πιθάρια της περιοχής και από εκεί ταξίδεψαν σε όλη τη γύρω περιοχή. Στο μουσείο εκτίθενται όλων των διατάσεων πιθάρια (πλήρως χρησιμοποιήσιμα) με λαξευμένα τα αρχικά των αγγειοπλαστών / κατασκευαστών τους και την ημερομηνία κατασκευής τους. Οι ημερομηνίες κατασκευής φτάνουν πίσω στο 18Ο αιώνα.

Το Πηλαβάκειο Μουσείο κατάφερε να γίνει μέλος των ευρωπαϊκών εθνολογικών μουσείων, το επισκέφθηκαν αρκετές δεκάδες πολιτικοί αρχηγοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ πήρε βραβεία και διακρίσεις ακόμη και από τη γαλλική κυβέρνηση.

Τηλέφωνο: 99529293, 25421545
Διεύθυνση: 4814, Φοινί
www.phinivillage.com

swipe gallery


swipe gallery

8366