Στα τέλη Μαρτίου 2020, ένα ζευγάρι από τη Λεμεσό διαπίστωσε ότι η πανδημία του covid-19 είχε αφήσει τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της επαρχίας χωρίς μέτρα προστασίας. Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής που είχαν στη διάθεσή τους και η επαφή με μια διεθνή κοινότητα που κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες με 3D εκτύπωση ήταν το πρώτο βήμα για ένα παγκύπριο κίνημα εθελοντών που έδωσαν λύση στο πρόβλημα αυτό.
Από ένα κάλεσμα του ζευγαριού στην ομάδα του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου των παιδιών τους στο Facebook, άρχισαν σταδιακά να συσπειρώνονται όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την τρισδιάσταση εκτύπωση. Πολύ γρήγορα, 100+ εθελοντές από όλη την Κύπρο άρχισαν να εκτυπώνουν προστατευτικές μάσκες που διοχετεύονται για να καλύψουν πια τις ανάγκες του προσωπικού σε νοσοκομεία, στην αστυνομία και σε άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Στην προσπάθεια αυτή ενεπλάκησαν αφιλοκερδώς άτομα που ανέλαβαν τις εκτυπώσεις και τη συγκέντρωση και μεταφορά του υλικού, εταιρείες που δώρισαν πρώτες ύλες ή ενίσχυσαν την παραγωγή, όπως οι IAm3D, IMADE3D, 3DMakers, NTSomnii LTD, Singular, Cartridge World, Ελέκτωρ, Wallaby, το κέντρο καινοτομίας Rise, αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Heritage Private School, το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Το πλεονέκτημα των μασκών είναι ότι χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, αφού το υλικό τους μπορεί να απολυμανθεί πλήρως.
Συγκεκριμένα, ένα από τα σύγχρονα εργαστήρια του Heritage School ενθαρρύνει ομάδες μαθητών ώστε να επιλύουν προβλήματα της καθημερινότητας με κατασκευές από 3D εκτύπωση. Η ίδια προσέγγιση εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των προστατευτικών μασκών. To ΤΕΠΑΚ από την πλευρά του συμμετέχει στην προσπάθεια με 3 εργαστήρια, αυτό του κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας CUTing Edge, το Makers Lab στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και το Εργαστήριο Θεραπευτικών Υπερήχων.