A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

PHOTOS: Ποιο είναι το «μάτι» της Λεμεσού;

Γαλάζιο, σχεδόν σε ωοειδή μορφή, τοποθετημένο μέσα μέσα σε επιμελώς σχηματισμένους, ομόκεντρους κύκλους, το «μάτι» στέκεται πολύ ψηλά, πάνω από τα δάση, τα βουνά και τις θάλασσες της επαρχίας. Ο ανθρώπινος παράγοντας φρόντισε γι’ αυτό, αφού η κοιλότητα δημιουργήθηκε σκόπιμα σε ένα από τα ψηλότερα σημείο της επαρχίας.

Η κοιλότητα αυτή, γεμάτη με νερό, που φαίνεται σχεδόν απόκοσμη όταν την παρατηρεί κανείς από ψηλά, είναι ο «κρατήρας» που έχει δημιουργηθεί στην οροσειρά του Τροόδους, εκεί όπου για πολλές δεκαετίες οι άνθρωποι έσκαβαν για αμίαντο. Το μεταλλείο με τα εξαιρετικά πλούσια αποθέματα σε μετάλλευμα, ήταν πηγή πλούτου για όλες εκείνες τις δεκαετίες που το υλικό αυτό ήταν απαραίτητο στη βιομηχανία. Έτσι το βουνό σκάφτηκε ανεπανόρθωτα.

Σήμερα, το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεταλλείου Αμιάντου, έχει κατασκευάσει στον κρατήρα αυτό 1 τεχνητή λίμνη με χωρητικότητα 40,000 κυβικών μέτρων νερού. Στο κέντρο της λίμνης θα διαμορφωθεί νησίδα για καταφύγιο των πουλιών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο έχει σχεδιαστεί πεζόδρομος. Το «μάτι», λοιπόν, εκτός από μια υπενθύμιση της επέμβασης του ανθρώπου στη φύση, αποτελεί πια και μια ευκαιρία για συμφιλίωση με αυτή.

Φωτογραφίες: Cyprus From Air

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;