13284
A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες (Πρεσβευτές Λεμεσού)

PHOTOS: Ο σιδηρόδρομος, που διασχίζει σήμερα ένα χωριό της Λεμεσού!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένας παμπάλαιος σιδηρόδρομος και 3 βαριά, μαύρα βαγόνια, από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των μεταλλευμάτων από τα ορυχεία της περιοχής, συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Για την ακρίβεια, ο σιδηρόδρομος περνά από το κέντρο του χωριού, υπενθυμίζοντας την μεταλλευτική παράδοσή του, που ξεκίνησε ήδη από την αρχαιότητα.

Το μεταλλείο, που βρίσκεται στα σύνορα επαρχίας Λεμεσού – Λάρνακας, γνωστό ως Μεταλλείο της Καλαβασού, λειτουργούσε από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα (όπως οι αρχαίες γαλαρίες), και η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την εποχή των Ρωμαίων στο νησί. Βέβαια, οι μεταλλευτικές εργασίες σταμάτησαν για αιώνες, πριν αρχίσουν και πάλι κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Μια αγγλική εταιρεία το 1925 έκανε έρευνες στην περιοχή και 3 χρόνια αργότερα, το 1928, αποφάσισε την επαναλειτουργία τους. Το 1935 ή 1936 πούλησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε μια ελληνική εταιρεία.

Το μεταλλείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1978. Χάριν στη δραστηριότητα αυτή, από το 1939 μέχρι και το 1965, η Ασγάτα γνώρισε μεγάλη άνθηση σε διάφορους τομείς και τριπλασίασε τον πληθυσμό της. Σήμερα, μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό χωριό, του οποίου όμως η γραφικότητα, το φυσικό περιβάλλον και τα όμορφα ταβερνάκια γίνονται μια καλή αφορμή για τους επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα τους με τη γνωριμία με το παρελθόν του χωριού, αφού θα έχουν την ευκαιρία να περιεργαστούν από κοντά το σιδηρόδρομο και τα βαγόνια.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο ΑσγάταςΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.