A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

PHOTOS: Ο σιδηρόδρομος, που διασχίζει σήμερα ένα χωριό της Λεμεσού!

Ένας παμπάλαιος σιδηρόδρομος και 3 βαριά, μαύρα βαγόνια, από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των μεταλλευμάτων από τα ορυχεία της περιοχής, συνεχίζουν να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων. Για την ακρίβεια, ο σιδηρόδρομος περνά από το κέντρο του χωριού, υπενθυμίζοντας την μεταλλευτική παράδοσή του, που ξεκίνησε ήδη από την αρχαιότητα.

Το μεταλλείο, που βρίσκεται στα σύνορα επαρχίας Λεμεσού – Λάρνακας, γνωστό ως Μεταλλείο της Καλαβασού, λειτουργούσε από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα (όπως οι αρχαίες γαλαρίες), και η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την εποχή των Ρωμαίων στο νησί. Βέβαια, οι μεταλλευτικές εργασίες σταμάτησαν για αιώνες, πριν αρχίσουν και πάλι κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Μια αγγλική εταιρεία το 1925 έκανε έρευνες στην περιοχή και 3 χρόνια αργότερα, το 1928, αποφάσισε την επαναλειτουργία τους. Το 1935 ή 1936 πούλησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε μια ελληνική εταιρεία.

Το μεταλλείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1978. Χάριν στη δραστηριότητα αυτή, από το 1939 μέχρι και το 1965, η Ασγάτα γνώρισε μεγάλη άνθηση σε διάφορους τομείς και τριπλασίασε τον πληθυσμό της. Σήμερα, μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό χωριό, του οποίου όμως η γραφικότητα, το φυσικό περιβάλλον και τα όμορφα ταβερνάκια γίνονται μια καλή αφορμή για τους επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα τους με τη γνωριμία με το παρελθόν του χωριού, αφού θα έχουν την ευκαιρία να περιεργαστούν από κοντά το σιδηρόδρομο και τα βαγόνια.

Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο ΑσγάταςΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;