17528

Ο σιδηρόδρομος της Ασγάτας

25/08/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Επί Αγγλοκρατίας, οι σιδηρόδρομοι είχαν κεντρικό ρόλο σε πολλές περιοχές της Κύπρου, σήμερα όμως τίποτα δε θυμίζει την εποχή εκείνη στο νησί. Ένα όμορφο χωριό στο ανατολικότερο άκρο της επαρχίας Λεμεσού, βέβαια, διασώζει ένα από τα τελευταία μνημεία εκείνης της εποχής. Στον κεντρικό δρόμο της Ασγάτας, βρίσκει κανείς ένα παμπάλαιο σιδηρόδρομο με τα βαριά, βιομηχανικά του βαγόνια, κατάλοιπα του μεταλλείου που έκανε κάποτε πλούσια την περιοχή.

Το μεταλλείο, που βρίσκεται στα σύνορα των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, γνωστό ως Μεταλλείο της Καλαβασού, λειτουργούσε από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν οι αρχαίες γαλαρίες που έχουν ανασκαφεί εκεί. Η λειτουργία του συνεχίστηκε και κατά την εποχή των Ρωμαίων στο νησί, όμως στη συνέχεια οι μεταλλευτικές εργασίες εγκαταλείφθηκαν για αιώνες. Η αποικιοκρατία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον γύρω από το μεταλλείο. Μια αγγλική εταιρεία το 1925 έκανε έρευνες στην περιοχή και 3 χρόνια αργότερα, το 1928, αποφάσισε την επαναλειτουργία του. Το 1935 ή 1936 πούλησε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε μια ελληνική εταιρεία.

Το μεταλλείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1976. Χάριν στη δραστηριότητα αυτή, από το 1939 μέχρι και το 1965 η Ασγάτα γνώρισε μεγάλη άνθηση σε διάφορους τομείς και τριπλασίασε τον πληθυσμό της. Σήμερα, μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό χωριό, του οποίου όμως η γραφικότητα, το φυσικό περιβάλλον και τα όμορφα ταβερνάκια γίνονται μια καλή αφορμή για τους επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα τους με τη γνωριμία με το παρελθόν του χωριού, αφού θα έχουν την ευκαιρία να περιεργαστούν από κοντά τον σιδηρόδρομο και τα ιδιαίτερα βαγόνια του.

Πληροφορίες: Κοινοτικό Συμβούλιο Ασγάτας