1820

PHOTOS: Μια καλύβα στη Λεμεσό, που έγινε club διεθνώς γνωστό!

29/06/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Το 2006, ένας νεαρός με πολύ κέφι και μεράκι για τη θάλασσα και τη μουσική, έστησε σε μια απόμερη παραλία της Λεμεσού μια καλύβα. Η ακτή ήταν γεμάτη πέτρες, δρόμος που να οδηγεί στην παραλία καλά – καλά δεν υπήρχε και όλοι τον πέρασαν για τρελό. Μια δεκαετία αργότερα, όμως, η απόφασή του αυτή δικαιώθηκε πανηγυρικά, με την «καλύβα» να κερδίζει διεθνή αναγνώριση.

Στο πρόχειρο αυτό υποστατικό, αρχικά δεν υπήρχε τίποτα. Μόνος και με τη βοήθεια λίγων φίλων, ο νεαρός Γιάννης άρχισε να κουβαλάει κάποια στοιχειώδη: ένα μικρό ραδιόφωνο με μεγάφωνα, ένα βαρέλι μπύρα, μερικά πρόχειρα καθίσματα και ένα στρώμα, στο οποίο χρειαζόταν να περάσει τη νύχτα κάποια βράδια. Σύντομα η παράγκα έγινε για τους Λεμεσιανούς ένα αγαπημένο παραθαλάσσιο στέκι, που το αγαπούσε όλο και περισσότερος κόσμος. «Ο κόσμος πάλεψε κυριολεκτικά για το μαγαζί αυτό, ήταν κάτι σαν επανάσταση, πίστεψαν σε αυτό που πρέσβευε», εξηγεί ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος σήμερα μπορεί να περηφανεύεται για τη δημιουργία ενός χώρου που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία beach bars και clubs του κόσμου.

Το Guaba Beach bar το στήριξαν από την αρχή φανατικά, όσοι είδαν σε αυτό έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με χαλαρή διάθεση, χωρίς «πρέπει», «όχι» και «γιατί». Κάποιοι από αυτούς ήταν ήδη φίλοι, αλλά στην παρέα αυτή προστέθηκαν ακόμα πολλοί περισσότεροι, όσο περνούσε ο καιρός. Η απήχηση που είχε αυτή η διαφορετική πρόταση, στις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες της Λεμεσού, έδωσε ώθηση στον Γιάννη να μεγαλώσει σιγά – σιγά την καλύβα του. Χρωματιστές τέντες, ξύλινα τραπεζάκια, καναπέδες και πουφ συμπλήρωσαν το σκηνικό και η μουσική (μοντέρνα, κεφάτη και δυνατή) αποτέλεσε σύντομα σήμα κατατεθέν για το Guaba.

«Υπήρξαν, βέβαια, ζηλοφθονίες, από όσους έβλεπαν μια μεγάλη αλλαγή από ένα νεαρό που δεν τον υπολόγιζε κανένας. Έτσι, το 2007 ξεκίνησε ο πόλεμος. Έγιναν πολλά, μας κυνήγησαν, μας είχαν κάθε τόσο υπό κράτηση, μας έπαιρναν τα μεγάφωνα σα να ήμασταν οι χειρότεροι εγκληματίες».

«Το μόνο που θελήσαμε ήταν να προτείνουμε ένα νέο τρόπο διασκέδασης, δίπλα στη θάλασσα, που δεν υπήρχε στη Λεμεσό, διατηρώντας τη λογική του value for money», λέει ο Γιάννης. Αν και η καλύβα βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών, λοιπόν, είχε καταφέρει να την θεωρούν σπίτι τους εκατοντάδες άνθρωποι, που ένιωθαν να τους ενώνει αυτό που ζούσαν εκεί. Αυτή ήταν, μάλλον, και η πρώτη μεγάλη κατάκτηση για το Guaba αφού ο Γιάννης κατάλαβε τι χρειαζόταν «όλος αυτός ο κόσμος που βρισκόταν σε χειμέρια νάρκη πριν από αυτό το beach bar, και είτε θα έμενε στο σπίτι, είτε θα πήγαιναν κάπου να διασκεδάσουν και δε θα ήταν ο εαυτός τους».

Το 2008 το συμβόλαιο ενοικίασης της καλύβας από το Κοινοτικό Συμβούλιο του Αγίου Τύχωνα δεν ανανεώθηκε. Ό,τι είχε και δεν είχε η καλύβα, φορτώθηκε σε ένα φορτηγό, αλλά αυτή αποδείχθηκε η πιο σημαντική αλλαγή για το beach bar. Ο νέος χώρος (στον παραλιακό δρόμο, στα σύνορα Μουτταγιάκας και Γερμασόγειας) ενοικιάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, βάφτηκε και ανανεώθηκε ριζικά, από όλη εκείνη τη μεγάλη παρέα, 50 φίλους περίπου, που τόσο είχαν δεθεί με την καλύβα τα προηγούμενα καλοκαίρια. Έτσι, μεταμορφώθηκε στο beach bar που σήμερα προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο και βρίσκεται σε διεθνείς λίστες με τους καλύτερους προορισμούς διασκέδασης, δίπλα σε κορυφαία clubs και beach bars από την Ίμπιζα, μέχρι την Αγγλία.

Το Guaba Beach Bar, που ξεκίνησε ως καλύβα σε μια αφιλόξενη παραλία του Αγίου Τύχωνα, μετατράπηκε σε ένα χώρο ο οποίος για πρώτη φορά έφερε μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής στη Λεμεσό και στο νησί γενικότερα, και αποτελεί έναν από τους λόγους για να επισκεφθεί κανείς της Λεμεσό. Άλλωστε, ενώ διοργανώνει θρυλικά πάρτι, με έντονους ρυθμούς, όλο το καλοκαίρι, παραμένει παράλληλα και ένα χαλαρό beach bar, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιδιότητας, εθνικότητας κλπ.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Αντωνιάδη εδώ.