6466

Περίπατος ανάμεσα στα αρχοντικά των Πλατρών

19/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ήταν το πρώτο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου και μάλιστα με διεθνή φήμη, προσελκύοντας στην ορεινή Λεμεσό γνωστές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής ελίτ και όχι μόνο. Αναπόφευκτα, η περιοχή των Πλατρών εξελίχθηκε σε ένα ζωντανό «μουσείο» της ατμόσφαιρας εκείνης της εποχής, διατηρώντας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ανάμεσα στα οποία μπορεί να περιηγηθεί κάποιος σήμερα.

Τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι περιώνυμοι επισκέπτες των Πλατρών, αποτελούν σήμερα μια διαδρομή που σε ταξιδεύει στον χρόνο, συνδυάζοντας φυσική ομορφιά και εμβληματική αρχιτεκτονική. Η Σπύρου Κυπριανού, ο δρόμος στον οποίο φιλοξενούνται τα περισσότερα από αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια (ο δρόμος που ξεκινά από τη βρύση της Ρωξάνης Κουδουνάρη και καταλήγει στο ιστορικό ξενοδοχείο Forest Park) τέμνεται από πολλά μικρά, πλακόστρωτα μονοπάτια που διασχίζουν το πευκοδάσος και επέτρεπαν στους παραθεριστές να μετακινούνται από και προς το κέντρο του χωριού.

Τα αρχοντικά των Πλατρών, κάποια από τα οποία θυμίζουν πύργους από μεσαιωνικά παραμύθια, σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν σύμφωνα με τη μόδα της τότε εποχής, ακολουθώντας τα χαρακτηριστικά δημοφιλών αρχιτεκτονικών σχολών της Ευρώπης: της Μαλτέζικης, της Κοινοπολιτειακής, της Γερμανικής, Δανέζικης, της αγγλικής υπαίθρου και των Άλπεων. Το χαρακτηριστικό, κόκκινο τούβλο, τα διακοσμητικά μοτίβα, οι τριγωνικές στέγες και τα ημικυκλικά μπαλκόνια είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν στα αρχοντικά αυτά.

swipe gallery

Καθώς περπατάς κατά μήκος της Σπύρου Κυπριανού, έχε το νου σου για να εντοπίσεις αυτά τα κρυμμένα, ρομαντικά μονοπάτια, που αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά των Πλατρών.

Σε συνδυασμό με τα αρώματα και τη δροσιά του δάσους, την επιβλητική παρουσία των πανύψηλων πεύκων και τα μονοπάτια με την γκρίζα πέτρα του Τροόδους, ο περίπατος στην περιοχή αυτή συνιστά μια μοναδική εμπειρία, που σε δένει με το παρελθόν.

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.