A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Οι χορηγοί του Καρναβαλιού της Λεμεσού τότε και σήμερα

Στις 21 Φεβρουαρίου 1935, οι «μικραί ειδήσεις» της πόλης περιστρέφονται φυσικά γύρω από την διοργάνωση των εορτασμών του καρναβαλιού. Την εποχή εκείνη γίνεται η πρώτη απόπειρα να πλαισιωθεί θεσμικά η διοργάνωση, κάτι που προφανώς κινητοποίησε και τις διαδικασίες συλλογής πόρων.

Το απόκομμα της εφημερίδας που διέσωσε και δημοσιοποίησε ο Τίτος Κολώτας, αναφέρει ότι «το συλλεγέν ποσό διά το ταμείον του εορτασμού των καρναβαλιών, ανήλθε μέχρι σήμερον εις 15 λίρες. Ως γνωστόν, διέθεσε και το Δημαρχείον, διά τον ίδιον σκοπόν, 20 λίρας». Με ένα κονδύλι λίγων δεκάδων λιρών, ποσό όχι ευκαταφρόνητο για την εποχή, το καρναβάλι έκανε τα πρώτα του βήματα προς μια πιο οργανωμένη μορφή. Το ίδιο δημοσίευμα πληροφορεί το κοινό ότι (το πολύ νεαρό τότε) θέατρο Ριάλτο ετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει τους καθιερωμένους χορούς, παιδιών και ενηλίκων, που αποτελούσαν και τον πυρήνα των εορτασμών του καρναβαλιού εκείνη την εποχή.

Σήμερα, που το Καρναβάλι Λεμεσού έχει αναδειχθεί σε μία γιορτή με διεθνή απήχηση, τα μεγέθη είναι σαφώς μεγαλύτερα. Τα πάρτι και οι χοροί είναι πολύ περισσότερα, η συμμετοχή των καρναβαλιστών στην παρέλαση εντυπωσιάζει με την μαζικότητα και την ποικιλομορφία της και οι προετοιμασίες για το Καρναβάλι Λεμεσού συντηρούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ο Δήμος Λεμεσού, ως επίσημος διοργανωτής των κεντρικών εκδηλώσεων, έχει την επίσημη στήριξη σημαντικών χορηγών που συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και η εταιρεία ξένου συναλλάγματος, Exness, κάτι που αποδεικνύει ότι ανάλογα με το ίδιο το καρναβάλι έχουν μεγαλώσει και οι υποστηρικτές του.

Πηγή: Λεμεσού Μνήμες


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;