A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Οδός Λουτρών – Ο αρχαιότερος δρόμος της Λεμεσού

Στον αρχαιότερο δρόμο της Λεμεσού, στην οδό Λουτρών, βρίσκεται το παλιό Οθωμανικό Λουτρό.  Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και αποτελεί αρχαίο μνημείο. Έχει αντικαταστήσει προηγούμενο κτίσμα της Ενετικής Περιόδου, τα θεμέλια του οποίου, όπως πιστεύεται από τους αρχαιολόγους, είναι θαμμένα κάτω από το δάπεδο του υφιστάμενου κτηρίου. 

Πολύ εντυπωσιακά είναι τα πολλά μικρά ανοίγματα στους θόλους (φαίνονται από το δρομάκι), σφραγισμένα με γυαλί, ώστε να επιτρέπουν το φωτισμό της αίθουσας. 

Σε αυτά τα λουτρά λειτουργούσε η μέθοδος καθαρισμού με εναλλασσόμενη θερμότητα (ζεστό, χλιαρό, κρύο) μια παράδοση που χρονολογείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Ο πρόδρομος των Οθωμανικών λουτρών είναι τα Ελληνορωμαϊκά μπάνια και ο τρόπος που καθαρίζονταν οι αρχαίοι Έλληνες. 

Σε όλη την παλιά πόλη της Λεμεσού, υπήρχαν παντού λουτρά για την εξυπηρέτηση των δημοτών, κυρίως για τον εβδομαδιαίο τους καθαρισμό, αφού δεν υπήρχαν σ’ όλα τα σπίτια μπάνια ή λουτρά. 

Απέναντι από τα λουτρά βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο τριώροφο πλινθόκτιστο κτίριο, το μοναδικό στο είδος του που σώζεται στην πόλη, το οποίο έχει την τοξοειδή Μεσαιωνικού τύπου πόρτα με τα περίπλοκα ξύλινα και μεταλλικά μαντάλια. 

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;