A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ο δρόμος με τις Καμάρες αποτελούσε τον πυρήνα της πόλης για πολλά χρόνια!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αρχαιότερα δρομάκια της Λεμεσού, βρίσκεται στην περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου. Η οδός υπήρξε ουσιαστικά ο πυρήνας της πόλης από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αποτελώντας ένα πολυσύχναστο μέρος για αιώνες, με αγορές, εργαστήρια και καφενεία να λειτουργούν γύρω από την περιοχή. 

Η οδός άρχισε να αναπτύσσεται κατά την Τουρκοκρατία, όταν στο κέντρο λειτουργούσε μια μεγάλη αγορά, που ονομαζόταν και «Τούρκικη αγορά». Στα γύρω σοκάκια της περιοχής μπορούσε κανείς να βρει βιοτέχνες, έμπορους, καφενεία και μαγειρεία και πλήθος κόσμου επισκεπτόταν καθημερινά την περιοχή για αγορές, αλλά και για κοινωνικές συναναστροφές. Κοντά στην περιοχή βρίσκονταν τα μουσουλμανικά τεμένη της εποχής, γύρω από τα οποία συγκεντρώνονταν οι Τουρκοκύπριοι τεχνίτες.

Με τον ερχομό των Άγγλων, οι συνήθειες των Λεμεσιανών δεν άλλαξαν εύκολα, αφού εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται μαζικά στο δρόμο με τις καμάρες και να ψωνίζουν από την αγορά της περιοχής. Τόσο η αγορά, όσο και το Χάνι, αλλά και η αυτοσχέδια πλατεία της Κουνναπιάς, που βρίσκονταν εκεί, έγιναν από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης. Μάθε περισσότερα για την πλατεία της Κουνναπιάς εδώ.

Αν και παλαιότερα το γραφικό δρομάκι αποτελούσε την οδό Αγοράς, ο δρόμος έγινε γνωστός ως «Ο δρόμος με τις Καμάρες», αφού οι καμάρες, που εικάζεται ότι χτίστηκαν κατά το Μεσαίωνα, προσέδιδαν μια χαρακτηριστική και εντυπωσιακή εικόνα στο δρόμο. Σήμερα, η οδός ονομάζεται Δημήτρη Μητρόπουλου και συναντά το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στον παραλιακό δρόμο, με τα κατάλοιπα από τις καμάρες να είναι ακόμα εμφανή. Άλλωστε, αν και απουσιάζει το εμπορικό στίγμα που υπήρχε τότε, ο έντονος παλμός και η ζωντάνια παραμένουν, με πλήθος κόσμου να κάνει βόλτες και να επισκέπτεται τα γύρω εστιατόρια και καφετέριες.

Κατά τη δεκαετία του ’30, ολόκληρο το οικοδομικό συγκρότημα χαλάστηκε, η αγορά και το χάνι κατεδαφίστηκαν, ενώ στο σημείο που υπήρχε η πλατεία της Κουνναπιάς ανεγέρθηκε η Β’ Δημοτική Αγορά.

Πληροφορίες: Τίτος Κολώτας

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;