9005

Μουσείο Χαρουπόμυλου

29/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, δυτικά του Μεσαιωνικού Κάστρου και κοντά στο Παλιό Λιμάνι, βρίσκεται το συγκρότημα από αποθήκες χαρουπιών, που σήμερα στεγάζουν το Μουσείο του Χαρουπόμυλου Λανίτη.

Οι πετρόκτιστες αποθήκες, χαρακτηριστικό δείγμα των αποθηκών που χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές δραστηριότητες στο λιμάνι της πόλης, έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους μορφή. Πέρα από το Μουσείο, στους χώρους τους υπάρχουν και χώροι εκδηλώσεων και εστίασης.

Στην αίθουσα του μουσείου εκτίθενται όλα τα εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν κάποτε στο εμπόριο των χαρουπιών. Από τις χοάνες διαλογής, μέχρι τις ζυγαριές και τις βελόνες για το ράψιμο των τσουβαλιών στα οποία μεταφέρονταν τα χαρούπια, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει στον χώρο αυτό όλη τη διαδικασία προετοιμασίας του πολύτιμου εκείνου φορτίου.

Από το εμπόριο χαρουπιών συντηρούνταν μεγάλο μέρος της υπαίθρου της Λεμεσού, αφού τα χωριά Ανώγυρα και Ύψωνας ήταν από τους κυριότερους παραγωγούς του είδους, που είχε ονομαστεί «μαύρο χρυσό» λόγω της αξίας του.

Τηλέφωνο:25 820430