4548

Μονοπάτια στις Παλιές Πλάτρες

12/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Πολύ πριν οι Πλατρες γίνουν ένα ορεινό θέρετρο που προσέλκυε την ντόπια και διεθνή ελίτ, το χωριό αποτελούσε ένα μικρό συνοικισμό, λίγα μέτρα πριν το δημοφιλές μέχρι σήμερα κέντρο του. Ένας περίπατος στον παλιό αυτό συνοικισμό, αποκαλύπτει μια πλευρά των Πλατρών άγνωστη για πολλούς.

Τα σπίτια είναι πετρόκτιστα με κεραμίδια στις στέγες, άλλα χαμηλά με αυλές κι αλλά διώροφα, με όμορφα μπαλκόνια περικυκλωμένα από πράσινα φυλλώματα από λεύκες, δρύες ή πλάτανους. Κεντρική παρουσία έχει στην περιοχή αυτή η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, στην οποία οδηγεί ένα από τα πλακόστρωτα μονοπάτια που σου επιτρέπουν να περιηγηθείς εύκολα το χωριό. Μάλιστα, το μονοπάτι διαθέτει νυχτερινό φωτισμό, ώστε να είναι προσβάσιμο και στο σκοτάδι.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα σπίτια των Πλατρών, το μοναδικό της εποχής του που επιβιώνει μέχρι σήμερα ακέραιο. Από το σημείο εκείνο ξεκινάει ένα ακόμα μονοπάτι, που οδηγεί στο δάσος, ανηφορίζοντας προς τις νεότερες γειτονιές των Πλατρών. Τα μονοπάτια αυτά ήταν ο κύριος τρόπος μετακίνησης των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού κάποτε και ακολουθώντας τα κανείς, μοιάζει να πατάει στα βήματα των γενεών που προηγήθηκαν.

swipe gallery

Το παλαιότερο σπίτι των Πλατρών.

Η βόλτα αυτή είναι επίσης μια ξεχωριστή ευκαιρία να απολαύσει κανείς τα σημάδια κάθε εποχής μέσα στον συνοικισμό, με το φανταχτερό πράσινο της άνοιξης, τα αρώματα των καλοκαιρινών βοτάνων, τα χρώματα του φθινοπώρου και τη μυρωδιά της βρεγμένης γης τον χειμώνα.

*Οι Πλάτρες έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Mobilitas, ενθαρρύνοντας τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, μέσω μονοπατιών, ποδηλατικών διαδρομών ή δημόσιων συγκοινωνιών.