A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Μονή Τιμίου Προδρόμου (Μέσα Ποταμού)

Στην καρδιά του Τροόδους, μεταξύ Σαϊττά, Πλατρών και Κάτω Αμιάντου, μέσα στο πευκοδάσος, βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου, του Μέσα Ποταμού. Πρόκειται για ανδρικό μοναστήρι, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα, με πιθανή επέκταση τον 14ο αιώνα.

Κατά την Τουρκοκρατία, η Μονή παράκμασε. Το 1753, όταν την επισκέφθηκε ο Ρώσος μοναχός Μπάρσκυ, είχε μόνο 1 ηγούμενο και 2 μοναχούς. Το 1878 ο ναός καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το 1912, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κιτίου, η Μονή επανδρώνεται και λειτουργεί, αλλά ερημώνει ξανά το 1916.

Τόσο ο Μητροπολίτης Μελέτιος Μεταξάκης, όσο και ο Νικόδημος Μυλωνάς αποφάσισαν όπως η Μονή αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο για παραθεριστές, που επέλεγαν την ειδυλλιακή εκείνη τοποθεσία για αναψυχή. Αυτό ίσχυσε μέχρι και το 1950, όταν η Μονή ερημώθηκε ξανά.

Το μοναστήρι, όταν λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.

Στη σύγχρονή της μορφή, η Μονή αναστηλώθηκε και κατοικήθηκε το 2003 από μοναχούς του Μαχαιρά. Μέσα στο χώρο της Μονής διασώζεται ο ναός του 16ου αιώνα, μια μονόκλιτη βασιλική με στέγη από κεραμίδια και μερικές τοιχογραφίες. Το 2013 κτίστηκε και νέος ναός στην πτέρυγα και άλλων βοηθητικών κτιρίων.

Το φυσικό περιβάλλον, η πλούσια βλάστηση που οφείλεται στο γειτονικό ποταμό με τον καταρράκτη, και η γενικότερη γαλήνη του τοπίου καθιστούν τη Μονή αυτή στα ορεινά της Λεμεσού, ιδανική επιλογή για χαλάρωση και ηρεμία. Σε αυτό συνηγορεί και ο φιλόξενος εκδρομικός χώρος σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι.

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.