Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στον Άγιο Αθανάσιο

19/02/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ένα γλυπτό για τους αφανείς ήρωες του ’74 κοσμεί από το 2010 την πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής, στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Αθανασίου. Το μνημείο, δημιουργία του γλύπτη Φίλιππου Γιαπάνη, τοποθετήθηκε στην περιοχή επί δημαρχίας Κυριάκου Χατζηττοφή, για να τιμήσει όσους άφησαν την τελευταία τους πνοή στον Πενταδάκτυλο, στη Μεσαορία στη Μόρφου.

Το μνημείο φέρει 110 ονόματα, τα ονόματα των πεσόντων και αγνοουμένων, άγνωστων και ανώνυμων ηρώων της μεγαλύτερης τραγωδίας της χώρας. Πρόκειται για ένα τρομακτικό αριθμό, αφού σχεδόν κάθε οικογένεια που κατοικεί στην περιοχή έχει και 1 δικό της άνθρωπο ανάμεσά τους. Ο ίδιος ο γλύπτης, Φίλιππος Γιαπάνης, πρόσφυγας και αυτός από την Αμμόχωστο, θεωρεί ότι το μνημείο είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει φιλοτεχνήσει.

Η σύνθεση από μπρούντζο περιλαμβάνει το καράβι, με το χαρακτηριστικό μάτι, την άγκυρα και το πανί με τα γράμματα. Το καράβι, σαν το καράβι της Κερύνειας, είναι μισό, όπως και η Κύπρος. Είναι το πλοίο της προσφυγιάς, το πλοίο της επιστροφής, το ταξίδι προς την Ιθάκη. Το μάτι είναι το σύμβολο που έφεραν τα αρχαία πλοία για να ταξιδεύουν τη νύχτα και να ξορκίζουν το κακό μάτι. Η άγκυρα, σύμβολο σταθερότητας, δηλώνει τη στιγμή που το καράβι της Κερύνειας θα ρίξει άγκυρα σε όλα τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Το πανί, σύμβολο ελευθερίας, δηλώνει όλους εκείνους τους αιχμάλωτους σε φυλακές και στρατόπεδα της Τουρκίας που κατάφεραν να επιστρέψουν πίσω. Τα γράμματα δηλώνουν τα αρχικά των ονομάτων των πεσόντων και αγνοουμένων. 

swipe gallery

9279