7180

Λάνεια

22/10/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Λάνεια είναι ένα χωριό της ημιορεινής Λεμεσού, το οποίο αν και μικρό έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, τόσο με τη μακραίωνη ιστορία του, όσο και με την ιδιαίτερη ομορφιά των γραφικών δρόμων και σπιτιών του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 575 μέτρων, μόλις 30 λεπτά από την πόλη, περιτριγυρισμένο από αμπελώνες και πλούσια, άγρια βλάστηση.

Το σήμα κατατεθέν του χωριού είναι το δέντρο δρυς, τόσο λόγω του αιωνόβιου δρυ που αποτελούσε για δεκαετίες σταθμό όσων ταξίδευαν μεταξύ Λεμεσού – Τροόδους, όσο και λόγω του επίσης παμπάλαιου δρυ που επιβιώνει μέχρι σήμερα, ως μνημείο φυσικής ομορφιάς. Μάλιστα, το όνομα «Λάνεια», σύμφωνα με κάποιους, συνδέεται με τη βαλανιδιά, που είναι λαϊκή ονομασία του δρυ.

Ονομασία

Το όνομα του χωριού σήμερα αποτελεί «μήλο της έριδος». Για την πλειοψηφία των κατοίκων η γραφή είναι «Λάνια», όμως σε επίσημα έγγραφα καθιερώθηκε η γραφή «Λάνεια». Για την ονομασία υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές, αν και δεν έχει εξακριβωθεί ποια είναι επικρατέστερη.

swipe gallery

1. Μια εκδοχή παραπέμπει στη Λάνα, κόρη του θεού Διόνυσου. Η περιοχή είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για τα αμπέλια και το κρασί της και υπάρχουν αναφορές και για μια τοποθεσία με το όνομα «Δκιόνυσος» (Διόνυσος).

2. Μια άλλη παράδοση θέλει τις ρίζες του ονόματος του χωριού να προέρχονται από τα «βαλάνια», καρπό του δρυ (βαλανιδιά), που ευδοκιμεί πολύ στην περιοχή. Από τα «βαλάνια» λοιπόν, ίσως να πήρε το όνομά της και η τοποθεσία «Βαλανάς» και η ομώνυμη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

3. Μια τρίτη εκδοχή θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από το πουλί «αετομάχος» που διαφορετικά λέγεται «Λάνιος». Το θηλυκό πουλί του είδους αυτού φέρει το όνομα «Λάνια».

Το οικογενειακό όνομα «Λανίτης» που κυκλοφορεί πολύ στην Κύπρο και είναι περισσότερο γνωστό λόγω της οικογένειας επιχειρηματιών, είναι τοπωνύμιο που υιοθέτησαν όσοι φέρουν καταγωγή από το συγκεκριμένο χωριό. Στη φωτογραφία οι επιχειρηματίες Κώστας και Νικόλαος Λανίτης (μπροστά κέντρο).

Ιστορία

Το χωριό πιθανόν να κατοικήθηκε γύρω στο 1600 π.Χ. ως οικισμός που εξυπηρετούσε τη μεταφορά χαλκού από τα μεταλλεία του Τροόδους. Σε διάφορες περιοχές του χωριού βρέθηκαν κατά καιρούς αγγεία και άλλα αρχαία αντικείμενα.

Οι επιδρομές που βίωσε το νησί από την Ενετοκρατία και έπειτα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μετακίνηση των κατοίκων, προκειμένου να σωθούν.

Ο αρχικός οικισμός της Λάνειας εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι επέστρεψαν περίπου μισό αιώνα μετά, στα μέσα του 17ου αιώνα, φύτεψαν αμπέλια και δημιούργησαν μια νέα, ακμάζουσα κοινότητα στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα το χωριό.

Δρομάκια και αυλές της Λάνειας

Περπατώντας στη Λάνεια συναντάς παντού γραφικά, πλακόστρωτα δρομάκια, πολύχρωμες, ξύλινες πόρτες και γλάστρες με λουλούδια. Πέρα από αυτά όμως, βλέπει κανείς και δεκάδες φωτογραφίες από την καθημερινότητα του χωριού, από τις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίες δίνουν το στίγμα της ιστορικής πορείας και της ταυτότητάς του.

swipe gallery

Ο δρυς

Αιωνόβιος δρυς: Σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται σήμερα ένας άλλος αιωνόβιος δρυς, που αποτελεί ένα ξεχωριστό θέαμα, αλλά και προστατευόμενο μνημείο της φύσης. Ο δρυς μετράει περίπου 800 χρόνια ζωής, έχει διάμετρο περίπου 8,5 μέτρα και φτάνει στα 26 μέτρα ύψος. Το πυκνό φύλλωμα, η μεγάλη κουφάλα στον κορμό του και οι περίτεχνες διακλαδώσεις του, τον καθιστούν ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Το δέος που προκαλεί το μέγεθός του, σε συνδυασμό με την γαλήνη που εμπνέει η ερημική περιοχή είναι επιπλέον λόγοι για να τον επισκεφθείς.

swipe gallery

Ο βασιλικός δρυς: Yπήρξε ορόσημο και σταθμός (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για την ημιορεινή Λεμεσό. Σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ Λεμεσού και Τροόδους, αυτό το δέντρο – γίγαντας ήταν για πολλές δεκαετίες λόγος και αφορμή για να ξεκουραστούν οι ταξιδιώτες, αφού ο χοντρός κορμός και τα κλαδιά που απλώνονταν σε μεγάλη διάμετρο χρησίμευσαν για να στηθεί πάνω του ένα αναψυκτήριο – καφενείο. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία «βασιλικός δρυς» αποδίδεται σε επίσκεψη του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου.

swipe gallery

Μουσεία

Στο χωριό θα βρει κανείς μουσειακούς χώρους, που αναδεικνύουν στοιχεία της ιστορίας και της παράδοσης της Λάνειας.

Παραδοσιακό σπίτι: Λίγα βήματα από την εκκλησία του χωριού, βρίσκεται ένα παραδοσιακό, διώροφο σπίτι, με μεγάλη αυλή, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και εξοπλιστεί με όλα τα εργαλεία, σκεύη και έπιπλα που χρησιμοποιούσαν τα νοικοκυριά τους περασμένους αιώνες.

swipe gallery

Ελιόμυλος: Χωριό αγροτικό η Λάνεια, διέθετε τον δικό της ελιόμυλο, όπου οι γεωργοί μετέφεραν τη συγκομιδή των ελαιόδεντρων, για να πάρουν το λάδι της χρονιάς. Το μέγεθος του κτιρίου, με την τριπλή καμάρα, μαρτυρά ότι ήταν κάποτε πολυπληθές το χωριό.

swipe gallery

Οινοποιείο: Κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται και ο ληνός, το παλιό οινοποιείο, όπου μπορεί κανείς να δει τα πελώρια πιθάρια, όπου φυλαγόταν το κρασί, αλλά και τη μεγάλη πρέσα για το λιώσιμο των σταφυλιών.

Τσαγκαράδικο: Ένα καλοδιατηρημένο εργαστήριο, με όλα τα εργαλεία του παραδοσιακού τσαγκάρη, αποδίδει φόρο τιμής στους τεχνίτες του χωριού.

swipe gallery

Γκαλερί

Το χωριό έχει προσελκύσει πολλούς καλλιτέχνες, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Έτσι, λειτουργούν εδώ και δεκαετίες διάφορες γκαλερί και εργαστήρια, πολλά από τα οποία είναι ανοιχτά για επισκέψεις από το κοινό.

swipe gallery

Εκκλησίες

Στην περιοχή της Λάνειας άκμασαν πολλά μοναστήρια - φέουδα, μερικά από τα οποία ήταν ο Βαλανάς, η Αγία Μαρίνα και τα Καταλύματα. Οι ναοί που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αντιστοιχούν σε κάποια από εκείνα τα μοναστήρια.

Εκκλησία της Αναλήψεως: Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου. Η εκκλησία υπολογίζεται ότι χτίστηκε μετά το 1650, όταν οι κάτοικοι που είχαν εγκαταλείψει το χωριό επέστρεψαν σε αυτό. Το περίτεχνο τέμπλο της φέρει την ημερομηνία 1676.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου: Ένα από τα παλαιότερα παρεκκλήσια του χωριού, του οποίου η τοποθεσία μαρτυρά τη μακραίωνη παρουσία κατοίκων στην περιοχή.

Παρεκκλήσι Αγίας Μαρίνας: Ένα από τα πιο πρόσφατα παρεκκλήσια της Λάνειας, το οποίο βρίσκεται εν μέσω των αμπελώνων που αποτελούσαν κάποτε ένα από τα φέουδα της περιοχής.

swipe gallery

Παρεκκλήσι Παναγίας Βαλανά (παλιό): Σε μια τοποθεσία με πανοραμική θέα προς τη Λάνεια, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Βαλανά, που χτίστηκε με αφορμή την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε σε αυτό. Η καταπακτή όπου εντοπίστηκε η εικόνα, διακρίνεται ακόμα στο εσωτερικό του μικρού ναού.

Παρεκκλήσι Παναγίας Βαλανά (νέο): Το νέο παρεκκλήσι του Βαλανά, μεγαλύτερο και εντυπωσιακό, είναι αυτό που υποδέχεται τους επισκέπτες στον εκδρομικό χώρο που βρίσκεται μεταξύ παλιού και νέου ναού. Το παρεκκλήσι λειτουργεί σε εορταστικές περιστάσεις.

swipe gallery

Εκδρομικός χώρος

Ο εκδρομικός χώρος της Παναγίας του Βαλανά φωλιάζει κάτω από τη σκιά των πεύκων, αποτελώντας μια εναλλακτική τοποθεσία για πικ - νικ. Ο χώρος διαθέτει περίπου 10 ξύλινους πάγκους, που μπορούν να φιλοξενήσουν παρέες και οικογένειες και κάποιοι φέρουν ειδική σήμανση για άτομα με κινητικές δυσκολίες, ώστε να εξυπηρετούν τροχοκάθισμα.

swipe gallery

Πάρκο και παιδότοπος

Λίγα μέτρα από τον Ελιόμυλο, βρίσκεται το παλιό σχολείο της Λάνειας, το οποίο έχει αποκατασταθεί και μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο, με σύγχρονο παιδότοπο στον χώρο του. Λίγα βήματα πιο πέρα βρίσκεται ένα μικρό, γαλήνιο πάρκο, που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ρέμα που διασχίζει το χωριό. Το πάρκο είναι ιδανικός προορισμός για σύντομες βόλτες, για δροσιά το καλοκαίρι, αλλά και ως σκηνικό για γαμήλιες φωτογραφίες.

swipe gallery

Βρύσες

Στο χωριό ρέει άφθονο νερό, που το πρασινίζει ολόχρονα. Η βρύση στην είσοδο του χωριού και η βρύση στο ρέμα κοντά στον μεγάλο πλάτανο, το επιβεβαιώνουν.

swipe gallery

Φαγητό – Ποτό

Όσοι βρεθούν στη Λάνεια, θα βρουν όμορφες και φιλόξενες ταβέρνες για να απολαύσουν φαγητό και ποτό. Στην είσοδο του χωριού βρίσκονται η Ταβέρνα Λάνια (25 432398), η ταβέρνα Πλάτανος (25 434273) και η ταβέρνα Καρυδιά (99 565976). Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται το καφενείο του χωριού, που προσφέρει καφέ, χυμούς και παραδοσιακά εδέσματα.

swipe gallery

Διαμονή

Αν και δεν είναι πολλές οι επιλογές για διαμονή στο χωριό, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι προσεγμένα και όμορφα. Στο κέντρο του χωριού, κοντά στο καφενείο, βρίσκεται το Corner Cottage (99 464111), ενώ λίγο πιο μακριά βρίσκονται τα Lania Royal Oak Villa (99 469870) και Troodos view (99 761004).

swipe gallery