A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Ιστορία

Το όνομα του χωριού σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το πήρε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας από το επώνυμο ενός Φράγκου Φεουδάρχη, του Τζουάν τε Φενίου ή Φινίου, ο οποίος είχε συνοδεύσει το βασιλιά της Κύπρου Πέτρο τον Α΄ στην Ευρώπη (1359-1369). Εάν ο Φράγκος ευγενής υπήρξε πράγματι κάτοχος του χωριού αυτό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο, γιατί το χωριό δεν αναφέρεται πουθενά σαν φέουδο.

Στην πιο σύγχρονη ιστορία το χωριό έγινε γνωστό για την αγγειοπλαστική του, την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων και για την παρασκευή του φοινιώτικου λουκουμιού, καθώς οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με διάφορες άλλες εργασίες, λόγω της περιορισμένης καλλιεργήσιμης γης (κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα), αλλά και της μορφολογίας του εδάφους.

Απ’ το χωριό πρωτοξεκίνησαν να παράγουν τα περίφημα πιθάρια η οικογένεια Πηλαβάκη, τα οποία κοσμούν όλα τα χωριά της γύρω περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε πως λόγω της απασχόλησής της, η οικογένεια πήρε και το συγκεκριμένο όνομα (Πηλά Βάζει = Πηλαβάκη).

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;