Γιατί «Λόφου» και όχι «Λόφος»: Πως πήρε το όνομα του το πανέμορφο χωριό;

02/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Λόφου είναι ένα χωριό του οποίου το όνομα εύκολα παραπέμπει στην τοποθεσία του, αλλά κρύβει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ιστορία του. Άλλωστε, το χωριό έχει και μακρά και πλούσια ιστορία, αφού είναι από τους οικισμούς που αναφέρονται ήδη από το τέλος του 15ου αιώνα στις ιστορικές καταγραφές για την Κύπρο, και συνδέεται και με ένα μεσαιωνικό οικισμό που έπαψε να υπάρχει.

Αν το υψόμετρο των 800 περίπου μέτρων, εξηγεί τη σύνδεση με το λόφο στο οποίο είναι χτισμένο, οι λόγοι χρήσης της γενικής «Λόφου» δεν είναι τόσο προφανείς. Βέβαια, η αρχική του ονομασία ήταν ο Λόφος, όπως φαίνεται από τα αρχεία του δημοτικού σχολείου της κοινότητας, όπου αναγράφεται σαν τόπος γεννήσεως των μαθητών η ονομασία «ο Λόφος». Όμως στην καθομιλουμένη, συνήθιζαν να αναφέρονται στην «κώμη της Λόφου», μεταφέροντας το θηλυκό γένος της λέξης «κώμη» (= κωμόπολη, μεγάλο χωριό) και στη λέξη «λόφος». Έτσι, καθιερώθηκε το θηλυκό «η  Λόφου» στην ονομασία του χωριού.

Βέβαια, ο μελετητής Μας Λατρί (1861), αναφέρεται επίσης στο χωριό με την ονομασία Loffou. Παρ' όλ' αυτά, στους μεσαιωνικούς χάρτες, στη θέση του χωριού εμφανίζεται ο οικισμός με το όνομα Euressi, που πιθανόν να φιλοξένησε του κατοίκους της Λόφου μετά από κάποια καταστροφή, περί το 16ο αιώνα. Η επανίδρυση του χωριού φαίνεται να σχετίζεται με βοσκούς που έμεναν στην τοποθεσία Φοίνικας (νότια της Λόφου), οι οποίοι έβοσκαν τα κοπάδια τους στην περιοχή και έβρισκαν κατάλυμα εκεί, δημιουργώντας σιγά-σιγά κανονικές κατοικίες.

Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες και δες το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο στο μεγάλο αφιέρωμα για τη Λόφου.

Φωτογραφία εξωφύλλου: @kairisseduards
12069