Φιλοξενία – Αξιοθέατα

(Αποτελέσματα 209)

Υπέροχα αξιοθέατα, από τα αρχαία βασίλεια μέχρι τις μεσαιωνικές εκκλησίες, και από τα νεοκλασικά κτίρια του κέντρου μέχρι τις τοποθεσίες φυσικής ομορφιάς, σε συνδυασμό με ξεχωριστές επιλογές διαμονής, ευεξίας και δραστηριοτήτων, συνθέτουν την ποικιλόμορφη εμπειρία που προσφέρει η πόλη και η ύπαιθρος της Λεμεσού.

Το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου παρουσιάζει περίτεχνα την εξέλιξη της ιατρικής από το 1920 και μετά. Χωρίζεται σε ενότητες ειδικοτήτων και παρουσιάζει εικόνες μιας άλλης εποχής όπως η αναπαράσταση τοκετού και περιποίησης νεογνού της δεκαετίας του 1930, χειρουργείου της δεκαετίας του 1950, ωτορινολαρυγγολογίας του 1950, οφθαλμολογίας 1960, ορθοπεδικής 1970, ακτινολογίας, παθολογίας - καρδιολογίας, νευρολογίας ψυχιατρικής κ.α.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο σπίτι του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί, από μόνο του, κηρυγμένο αρχαίο μνημείο. Είναι διαμορφωμένο όπως ένα παραδοσιακό σπίτι εποχής, της περιοχής των κρασοχωριών, με όλο τον οικιακό και άλλο εξοπλισμό: το παραδοσιακό κρεβάτι (καρκόλα), ο παλιός βενετσιάνικος καθρέφτης, ο καναπές, η κονσόλα, η κούνια για τα βρέφη, η βούφα με το δουλάππι, η ανέμη, το σκαλιστό μπαούλο κ.α.

Το Πηλαβάκειο Μουσείο στεγάζεται σε κτίσμα του 16ου αιώνα, το σπίτι της οικογένειας Πηλαβάκη (η πιο γνωστή οικογένεια κατασκευαστών Πιθαριών στην επαρχία Λεμεσού) και κουβαλά στους τοίχους του μία ιστορία 400 χρόνων. Είναι ένα αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης στο οποίο εκτίθενται σταμνιά, πήλινοι σταμνοστάτες, τα γνωστά πιθάρια του Φοινιού, οι κούζες, οι αρχαίες λυχνίες, τα καπνιστήρια και άλλα εργαλεία γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης.