20169

Πάρκο ευκαλύπτων - Ποταμός Γερμασόγειας

31/03/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στην καρδιά του αστικού τοπίου της Λεμεσού, μπορείς να βρεις πράσινους πνεύμονες, όπως αυτός ο μικρός, αλλά πολύτιμος ευκαλυπτώνας. Με πανύψηλους ευκαλύπτους να ευδοκιμούν στο φυσικό πέρασμα του ποταμού Άμαθου, αυτή η πράσινη γωνιά μέσα στην πόλη αποτελεί για αρκετό κόσμο χώρο άσκησης και χαλάρωσης.

Ο ποταμός Άμαθος, συνώνυμος με το αρχαίο, μεγαλοπρεπές βασίλειο της Αμαθούντας (πρόγονο της σημερινής Λεμεσού), είναι γνωστός σήμερα ως ποταμός Γερμασόγειας, αφού οι κοίτη του διασχίζει τον δήμο αυτό. Έτσι, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής (και όχι μόνο) έχουν βρει στην καταπράσινη αυτή κοίτη μια καθημερινή διέξοδο για βόλτες, τρέξιμο και περπάτημα, αλλά και αθλήματα, όπως τέννις, αφού στον χώρο υπάρχει και περιφραγμένο γήπεδο για  τον σκοπό αυτό.

Καθώς το φράγμα Γερμασόγειας συγκρατεί εδώ και δεκαετίες το νερό που κανονικά θα έρεε στο πέρασμα αυτό, η εικόνα ποταμιού είναι σπάνια. Οι πλούσιοι σε βροχή χειμώνες, όμως, επαναφέρουν το σκηνικό στην εικόνα που είχε ανέκαθεν, με το ποτάμι να περνάει και πάλι μέσα από τον ευκαλυπτώνα, ο οποίος τρέφεται και αναζωογονείται πάντα από το νερό αυτό.

Οι ευκάλυπτοι είναι δέντρα αειδαλή, που σημαίνει ότι πρασινίζουν την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και προσφέρουν τη σκιά τους κάθε εποχή. Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρκετά γνωστές και οι ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εδώ και αιώνες, το έλαιο του ευκαλύπτου, που υπάρχει στα φύλλα του δέντρου, χρησιμοποιείται για να επουλώσει πληγές, να αντιμετωπίσει το κρυολόγημα, για την καταπολέμηση της τερηδόνας, για την ενίσχυσης της συγκέντρωσης και αντιμετώπιση της υπνηλίας και πολλά ακόμα.