A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Ενετικό γεφύρι Τριμίκλινης

Ο ποταμός Κούρης, διασχίζοντας ολόκληρη την οροσειρά του Τροόδους, έχει αφήσει το στίγμα του, προσφέροντας καταπράσινες κοιλάδες και πανέμορφα γεφύρια στο πέρασμά του. Ένα από αυτά, είναι και το πανάρχαιο γεφύρι που βρίσκει κανείς στο χωριό Τριμίκλινη, κοντά στους καταρράκτες Green Valley.

Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα γεφύρια της Κύπρου, το οποίο ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Το γεφύρι είναι κατασκευασμένο στην κοίτη του ποταμού Κούρη, μέσα σε μια τοποθεσία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Είναι κτισμένο από πέτρες της κοίτης του ποταμού και αποτελείται από 3 συνεχόμενες καμάρες. Από το σημείο αυτό γινόταν η σύνδεση της Επαρχίας Πάφου προς το Καλό Χωριό, τα Λεύκαρα και τη Λευκωσία.

Ανάμεσα στις χιλιάδες που διέσχισαν το γεφύρι αυτό συγκαταλέγεται και μία ιστορική μορφή, που έχει συνδέσει με πολλούς τρόπους το όνομά της με το νησί. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη χριστιανική εποχή, η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Αγία Ελένη, ξεκινώντας από το Σταυροβούνι, πέρασε από το γεφύρι αυτό, μεταφέροντας τον Τίμιο Σταυρό και το Άγιο Σχοινίο στο μοναστήρι του Σταυρού στο χωριό Κουκά και στο Όμοδος. Η Αγία Ελένη ήταν αυτή που ίδρυσε, σύμφωνα με την παράδοση, και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων στο Ακρωτήρι.

Extra tip: Η περιοχή δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για πεζοπορία, λόγω της άγριας βλάστησης στην κοίτη του ποταμού, επίσκεψη στο γεφύρι σε ταξιδεύει έτσι κι αλλιώς σε μια άλλη εποχή, της οποίας η αρχοντιά και το μυστήριο έχουν χαρακτεί στις πέτρες με τις οποίες το έχουν χτίσει.

Μάθε περισσότερα για τις ομορφιές της Τριμίκλινης εδώ.

Γνώρισε το διπλογέφυρο της Τριμίκλινης εδώ.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.