1913

Ένα μαγευτικό τοπίο, κρυμμένο μέσα στο πυκνό δάσος του Τροόδους!

23/07/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μόλις 5 λεπτά από την πλατεία Τροόδους, με κατεύθυνση προς Αμίαντο, στα δεξιά του δρόμου κρύβεται μια σπάνια τοποθεσία, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να νιώσεις πόσο ξεχωριστή είναι η εικόνα, αλλά και η αίσθηση αγαλλίασης που σε κατακλύζει μόλις την αντικρίσεις.

Το υπέροχο αυτό λιβάδι είναι ένας πολύτιμος οικότοπος, όπου ευδοκιμούν θαμνώδη φυτά. Πρόκειται για μια περιοχή όπου το νερό είναι άφθονο, αφού υπάρχουν κοιλότητες οι οποίες πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και διατηρούνται υγρές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στην τοποθεσία αυτή, που μπορεί να την επισκεφθεί κανείς από τον εκδρομικό χώρο «Λιβάδι του Πασσιά», όπως επίσης και από τον εκδρομικό χώρο «Αλμυρολίβαδο», έχει δημιουργηθεί τυρφώδες έδαφος, προϊόν της αποξήρανσης και συσσώρευσης των βρύων που ευδοκιμούν στο περιβάλλον αυτό. Η τύρφη είναι ένας σημαντικός γαιάνθρακας, ο οποίος, όπου υπάρχει σε αφθονία, χρησιμοποιείται και ως καύσιμο, ενώ χρησιμεύει και για τη λίπανση του εδάφους.

Η υπέροχη εικόνα που δημιουργείται στον οικότοπο, με φουντωτά πράσινα ή χρυσοκίτρινα βρύα να σχηματίζουν «κύματα», σαν να αγναντεύεις μια αλλιώτικη θάλασσα από χόρτα, είναι σίγουρα ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα αυτού του μικρού θησαυρού της φύσης που φιλοξενεί το δάσος του Τροόδους. Ο οικότοπος συμπεριλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

Βρες περισσότερες πληροφορίες για τον εκδρομικό χώρο Αλμυρολίβαδο εδώ.