16658

Εμπορική στοά Λανίτη

29/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Λεμεσού, μια ξεχωριστή στοά, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ενδιαφέρουσα εικόνα, αποτέλεσε προς το τέλος του 20ου αιώνα έναν επιπρόσθετο πόλο έλξης στην αγορά της πόλης.

Με εισόδους από την ιστορική Αγίου Ανδρέου και την οδό Θέμιδος, και άνοιγμα προς τον εμπορικό δρόμο της Ανεξαρτησίας, η γνωστή ως Στοά Λανίτη δεν κατασκευάστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει εμπορικές χρήσεις. Αρχικά, αποτέλεσε διοικητική έδρα για τις επιχειρήσεις του ομίλου Ν.Π. Λανίτη στη Λεμεσό και συνέχισε να έχει αυτή τη χρήση μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970 περίπου. Όταν η ανάπτυξη των εργασιών του ομίλου κατέστησε τη στοά ανεπαρκή για τον σκοπό αυτό, μια νέα εποχή έπρεπε να ξεκινήσει για αυτή.

Η Στοά Λανίτη, μόλις άδειασε, χρειάστηκε να αναδιαμορφωθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκτήσει εμπορική χρήση. Η ανακαίνιση που έγινε στον χώρο είχε σαν αποτέλεσμα την εικόνα η οποία διατηρείται, χωρίς πολλές αλλοιώσεις, μέχρι και σήμερα. Τότε, τα καταστήματα που κατασκευάστηκαν σε αυτή, άρχισαν να πωλούνται σε διάφορους ιδιοκτήτες. Έτσι, από την ιδιοκτησία του ομίλου, η στοά πέρασε στα χέρια πολλών, μικρότερων ιδιοκτητών, γεγονός που επέτρεψε να λειτουργήσουν εκεί πολλά διαφορετικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Τα παγκάκια ανάμεσα στις γλάστρες κατά μήκος της στοάς είναι ό,τι πρέπει για να ξεκουραστεί όποιος κάνει τη βόλτα και τα ψώνια του στην περιοχή, θαυμάζοντας την εντυπωσιακή εικόνα του επιμήκη θόλου στην οροφή της στοάς.