A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου (Κάτω Πλάτρες)

Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, στην καρδιά του δάσους του Τροόδους, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι από τα κτίρια που συναντά κανείς στη διαδρομή του προς τις Πλάτρες. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στις Κάτω Πλάτρες, σε απόσταση μισής περίπου ώρας με το αυτοκίνητο, από την πόλη της Λεμεσού.

Πρόκειται για την κύρια εκκλησία του χωριού, η οποία θεωρείται κτίσμα του 18ου ή του 19ου αιώνα, περιτριγυρισμένη από μεγάλο αυλόγυρο. Είναι η δεύτερη εκκλησία στο χωριό αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, αφού λίγο βορειότερα βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που φιλοξενούσε αρχικά τους λίγους κατοίκους του χωριού, μέχρι που μετατράπηκε σε σχολείο γύρω στο 1930.

Η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι κτισμένη σε γοτθικό ρυθμό, ενώ στην είσοδό της σε υποδέχεται ένα μεγάλο ψηφιδωτό σε τοίχο, με την εικόνα του Αγίου. Μπαίνοντας στο ναό, την προσοχή τραβάει το όμορφο, πλακόστρωτο δάπεδο, αλλά και το πολύ παλιό και εξαίσια φιλοτεχνημένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που κατασκευάστηκε το 1898 και αποτελεί θησαυρό για το ναό.

Ο ναός είναι όμορφα διακοσμημένος σε όλους τους τοίχους του τριγύρω, με τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα. Μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο χωριό για τους εορτασμούς της εκκλησίας στις 26 Οκτωβρίου. Το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου δε λειτουργεί την ημέρα αυτή, αλλά συνεχίζει να υφίσταται ως παρεκκλήσι, λειτουργώντας 2 φορές το χρόνο: τη Δευτέρα του Πάσχα και στις 26 του Δεκέμβρη.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το χωριό Κάτω Πλάτρες, ρίξε μια ματιά εδώ.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;