9672
A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS


Υπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες (Πρεσβευτές Λεμεσού)

«Βασιλικός δρυς», το δέντρο - γίγαντας που έγινε ορόσημο στην ορεινή Λεμεσό!

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

ΎπαιθροςΚοινωνική Ζωή

Yπήρξε ορόσημο και σταθμός (μεταφορικά και κυριολεκτικά) για την ημιορεινή Λεμεσό. Σχεδόν στη μέση της απόστασης μεταξύ Λεμεσού και Τροόδους, αυτό το δέντρο – γίγαντας πρόσφερε πλούσια τη δροσιά του στους ταξιδιώτες που έκαναν τη διαδρομή αυτή. Αν και εδώ και 20+ χρόνια δεν υπάρχει πια, αυτή η τεράστια βελανιδιά συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς στις μνήμες που συνδέονται με την ύπαιθρο της Λεμεσού.

«Ο δρυς της Λάνιας», όπως τον ήξεραν οι παλιοί, «ο βασιλικός δρυς», όπως τον ήθελε η παράδοση, ήταν ένα αιωνόβιο δέντρο που αποτελούσε μια ευχάριστη και αναγκαία στάση στον δρόμο του χωριού Λάνια, περίπου 25 χλμ. από τη Λεμεσό. Ο χοντρός κορμός και τα κλαδιά που απλώνονταν σε μεγάλη διάμετρο χρησίμευσαν για να στηθεί εκεί ένα αναψυκτήριο – καφενείο, που πρόσφερε το απαραίτητο ρόφημα αναζωογόνησης, πριν οι ταξιδιώτες συνεχίσουν την πορεία τους.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία «βασιλικός δρυς» αποδίδεται σε επίσκεψη του βασιλιά Ερρίκου της Γαλλίας, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, σε αναζήτηση φυτών αμπελιού, τα οποία θα μετέφερε στη χώρα του. Βέβαια, το ίδιο το μέγεθος και η επιβλητική όψη του δέντρου και μόνο, θα μπορούσαν κάλλιστα να δικαιολογούν ένα τέτοιο όνομα. Ο κύκλος της ζωής του αιωνόβιου αυτού γίγαντα έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν ο κορμός του μοιράστηκε και έγειρε.

Στο χωριό υπάρχουν και άλλα αιωνόβια δέντρα μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και μια ακόμα βελανιδιά. Άλλωστε, μια εκδοχή για την ονομασία του χωριού αποδίδει το «Λάνια» σε συντομογραφία του «Βαλάνια».

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.