A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Αξιοθέατα / Μουσεία

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το περίφημο και εξαιρετικό Πηλαβάκειο Μουσείο, που αποτελούσε στο παρελθόν το σπίτι της ομώνυμης οικογένειας και πλέον λειτουργεί ως εκθεσιακός και μουσειακός χώρος. 

Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κεραμικά δημιουργήματα του Φοινιού, καθώς και άλλα εργαλεία και αντικείμενα γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης. 

Στο μουσείο φιλοξενείται και το πιθάρι που μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως το μεγαλύτερο. Το μουσείο ανοίγει καθημερινά λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Δίπλα απ’ το μουσείο βρίσκεται και το μοναδικό Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής του χωριού, όπου μπορεί κανείς να δει πως πλάθονται τα μικρά αγγεία, τα οποία διατίθενται προς πώληση.

Εργαστήρι Αγγειοπλαστικής, Τηλ. 99-136262

Συνεχίζοντας το δρόμο προς τα καφενεία, ο ταξιδιώτης απολαμβάνει τη μίξη καινούργιων και παλιών σπιτιών, που προσφέρει η διαδρομή.

Δίπλα στα καφενεία βρίσκεται το μνημείο ηρώων, αφιερωμένο σε δύο αγωνιστές της ΕΟΚΑ που είχαν καταγωγή απ’ το Φοινί. Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται και η προτομή του Αρχιεπίσκοπου Σωφρόνιου, που είχε καταγωγή απ’ το χωριό.

Ανάμεσα στο μουσείο και στην πλατεία με τα καφενεία υπάρχουν αρκετά δρομάκια, που οδηγούν στον πυρήνα του παλιού χωριού, με τα σπίτια να είναι χτισμένα γύρω απ’ την κεντρική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό.

Αφήνοντας πίσω την είσοδο της εκκλησίας και κατηφορίζοντας προς τα δεξιά, ο επισκέπτης συναντά ένα απ’ τα τρία μεσαιωνικά γεφύρια που υπάρχουν στο χωριό.​

Εντός του χωριού υπάρχουν δύο εργαστήρια που παράγουν τα γνωστά Φοινικιώτικα Λουκούμια, που δείχνουν πως παράγονται τα εύγεστα αυτά εδέσματα.

Λουκούμια Πηλαβάκη, Τηλ. 99-379989 (ανοικτό καθημερινά) 
Λουκούμια Λεωνίδου, Τηλ. 99-519746 (κατόπιν επικοινωνίας)

Στην είσοδο του Φοινιού ερχόμενοι από Κάτω Πλάτρες, συναντάμε τη βρύση της «Πελλομαρούς», την κύρια πηγή για νερό για τους πιο παλιούς κατοίκους. Η βρύση πήρε το όνομά της τα παλιά χρόνια από την κάτοικο που βρισκόταν δίπλα από τη βρύση και ήταν τρελή. 


    

Βγαίνοντας απ’ το χωριό, ο ταξιδιώτης οφείλει να επισκεφθεί, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες βέβαια (βλάστηση, ροή του ποταμού) τους σταλακτίτες που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Διαρίζου στην περιοχή «Ρέξιμο». 

Κατεβαίνοντας στην κύτη του ποταμού συναντάς τους σταλακτίτες που εντυπωσιάζουν, όπως και τις μικρές σπηλιές που στα τοιχώματά τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα. Για την επίσκεψή τους θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον απ’ το χωριό ή ακόμη καλύτερα απ’ το κοινοτικό συμβούλιο, εάν δηλαδή είναι προσβάσιμη η περιοχή. 


    

Για το τέλος, αφήσαμε τον πολύ όμορφο καταρράκτη του Φοινιού, τον Καταρράκτη της Χαντάρας, που βρίσκεται λίγο έξω απ’ τον πυρήνα του χωριού. 

Η διαδρομή μέχρι τον καταρράκτη περιλαμβάνει 1 χλμ περίπου αγροτικού δρόμου, που χρειάζεται προσοχή. Στη διαδρομή θα δείτε στα αριστερά σας και το ιδιωτικό ιχθυοτροφείο πέστροφας. 

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;