A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

100+ χρόνια Καρναβάλι Λεμεσού

Το Καρναβάλι είναι μια μεγάλη λαϊκή γιορτή, της οποίας οι ρίζες χάνονται στην αρχαιότητα. Αν και γιορτάζεται σε όλη την Κύπρο, στη Λεμεσό, με την πάροδο του χρόνου, πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που τελικά ταυτίστηκε με την πόλη. Ως τέτοιος θεσμός και παραδοσιακή γιορτή, το Καρναβάλι γιορτάζεται ανελλιπώς στην πόλη για περισσότερα από 100 χρόνια στις παραμονές της άνοιξης γεμίζοντας αισιοδοξία όσους συμμετέχουν.

Το καρναβάλι, παρά τις αλλαγές από τις οποίες έχει περάσει, παραμένει συνδεδεμένο με την πόλη και τους ανθρώπους της, με την άνθηση και την πρόοδο της Λεμεσού, με την ευθυμία και τη δημιουργικότητα των ντόπιων. Το περιεχόμενό του είναι πάντα εύθυμο και σκωπτικό, σχολιάζοντας φαινόμενα της επικαιρότητας, κοινωνικά ή και πολιτικά.

Καρναβάλι τότε
Οι γιορτές της παραδοσιακής πελλόμασκας αντικαταστάθηκαν από τους κοσμικούς χορούς λίγο μετά την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο, στα τέλη του 19ου αιώνα.  Μέχρι τότε, οι Λεμεσιανοί, προσπαθούσαν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλο στην επιλογή της πιο παράξενης και αστείας μεταμφίεσης, φορώντας αυτοσχέδιες μάσκες και στολές. Έτσι, το παραδοσιακό γλέντι με το φαγοπότι και τα «τσιαττιστά», μετατρέπεται σε «ευρωπαϊκού» τύπου αστικό καρναβάλι.

Δεκαετία ’50
Τα κινηματοθέατρα που ανοίγουν μαζικά στην πόλη γίνονται χώροι συνεύρεσης και πολιτιστικής / καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Αναπόφευκτα ο ρόλος τους συνδέθηκε με τη διοργάνωση του καρναβαλιού φιλοξενώντας σειρά από καρναβαλίστικους χορούς.

Την εποχή αυτή αρχίζουν να πραγματοποιούνται μικρής κλίμακας παρελάσεις, που φιλοξενούνται συνήθως στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Οι ομάδες κανταδόρων είναι οι μόνοι καρναβαλιστές που κινούνται στους δρόμους, συμβάλλοντας στη δημιουργία καρναβαλίστικης ατμόσφαιρας. Οι καντάδες και τα καρναβαλίστικα τραγούδια είναι από τότε μέχρι σήμερα η μουσική πεμπτουσία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.

Δεκαετία ‘60
Η άνθηση του τουρισμού και τα πρώτα ξενοδοχεία που εμφανίζονται στην πόλη, παρασύρουν το καρναβάλι στον κοσμοπολιτισμό τους. Μεγάλες παρέες της πόλης διοργανώνουν εντυπωσιακούς χορούς και το καρναβάλι παραμένει σε κλειστούς χώρους. Η επιλογή και κατασκευή των στολών γίνεται αντικείμενο συναγωνισμού και αφιερώνεται χρόνος, χρήμα και ευρηματικότητα για να ξεχωρίσουν.

Καρναβάλι στις κρίσεις
Οι παραδόσεις ενός λαού δεν εγκαταλείπονται με τις δυσκολίες. Όπως το πλήγμα του πολέμου του 1974 ήταν μεγάλο. Οι ρυθμοί της ζωής είχαν ανατραπεί και ακόμα και τα μεγάλα ξενοδοχεία είχαν κλείσει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα κενό στη διοργάνωση του καρναβαλιού.

Αντίθετα, στη μεγάλη οικονομική κρίση του 2013, αν και η ανακοίνωση για το κούρεμα καταθέσεων συνέβη το Σαββατοκύριακο της αποκριάς, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Για κάποιους, αυτό κρίθηκε αναγκαίο για τη διατήρηση του ακμαίου ηθικού των πολιτών, αλλά και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Καρναβάλι σήμερα
Η ουσιαστική τομή στη διοργάνωση το καρναβαλιού έγινε από το 1996 και έπειτα, επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη. Το καρναβάλι βγαίνει στο δρόμο και οι μεγάλες παρελάσεις γίνονται πια το κέντρο των εκδηλώσεων. Ο Δήμος Λεμεσού οργανώνει όλες τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή. Το εορταστικό 11ημέρο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρελάσεις, υπαίθριους χορούς, διαγωνισμούς μεταμφιεσμένων, εικαστικές εκθέσεις κ.ά.

Επίσημη ημέρα έναρξης των Αποκριών εξακολουθεί να είναι η Τσικνοπέμπτη. Τη μέρα αυτή οι κάτοικοι της Λεμεσού συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, στήνοντας ψησταριές και αυτοσχέδια γλέντια και τραγουδώντας καντάδες.

Οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις κορυφώνονται τα Σαββατοκύριακα της Αποκριάς και της Τυρινής με τη διοργάνωση της παιδικής και της μεγάλης καρναβαλίστικης παρέλασης με μεγάλα άρματα και θεματικές ομάδες. Στη μεγάλη παρέλαση του 2016 οι καρναβαλιστές ξεπέρασαν τα 15000 άτομα, αριθμό ρεκόρ στα 100 και πλέον χρόνια της διοργάνωσης. Το μέγεθος της είναι τέτοιο, ώστε οι καρναβαλιστές ετοιμάζονται μήνες πριν για να συμμετάσχουν.

Οι κανταδόροι
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Καρναβαλιού, οι κανταδόροι συμμετέχουν στα μεσημεριανά γλέντια της Τσικνοπέμπτης, στην παρέλαση κατά την είσοδο του Βασιλιά Kαρνάβαλου το βράδυ της ιδίας μέρας, στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και τις υπόλοιπες μέρες σε ειδικές βραδιές σε ανοικτούς χώρους στο κέντρο της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος οργανώνει, ακόμη, εξορμήσεις ομάδων κανταδόρων σε συνοικίες και προάστια. Ωστόσο, η πλέον καθιερωμένη εμφάνιση των Κανταδόρων είναι το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, όταν οι κανταδόροι παρελαύνουν πεζοί από το Δημαρχείο της πόλης και καταλήγουν στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου), όπου εκτυλίσσεται ένα αυθόρμητο γλέντι.

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;