A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Χορηγοί

VIDEO: Πριν 60 χρόνια το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αποβίβαζε στρατεύματα στη Λεμεσό…

Το Παλιό Λιμάνι Λεμεσού το ξέρουμε ως ψαρολίμανο και τον τελευταίο καιρό το απολαμβάνουμε με βόλτες και χαλάρωση. Το Παλιό Λιμάνι, όμως, κατασκευασμένο το 1950 ως βοηθητικό προς το λιμάνι της Αμμοχώστου, αποτελούσε για 2 δεκαετίες περίπου το βασικό λιμένα της πόλης εξυπηρετώντας κάθε είδους δραστηριότητα, από εμπορική έως και στρατιωτική.

Το 1956, εν μέσω της κρίσης στο Σουέζ, σημαντικός αριθμός Γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων αποβιβάστηκε στο λιμάνι της πόλης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της 31ης Αυγούστου της Chicago Tribune, οι Γαλλικές δυνάμεις κατέφθαναν μαζικά στο νησί, όντας σε ετοιμότητα, μόλις 250 μίλια μακριά από τη διώρυγα του Σουέζ.

Εν μέσω ψυχρού πολέμου, η Κύπρος και το λιμάνι της Λεμεσού αποτέλεσαν σημαντική βάση των Βρετανικών και Γαλλικών στρατευμάτων που επιχειρούσαν εναντίον της Αιγύπτου του Νάσσερ. «Η Λεμεσός ήταν πάντα μια στρατιωτική πόλη», σχολιάζει ο Μίμης Σοφοκλέους, ακαδημαϊκός και Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού. Στο βίντεο πιο κάτω αποτυπώνεται μια από τις ημέρες άφιξης των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων  στο λιμάνι με το στρατιωτικό πλοίο «Άθως», από το οποίο μεταφέρονταν με βάρκες μέχρι την αποβάθρα.

Τα στρατεύματα κατέφθαναν στη Λεμεσό και στη συνέχεια ετοιμάζονταν για τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα του Ακρωτηρίου, του Τροόδους ή της Λάρνακας. Κατά την αναμονή για επιβίβαση στα λεωφορεία, οι στρατιώτες φαίνεται να απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο της Λεμεσού, τρώγοντας φρούτα και μιλώντας με τους ντόπιους. Σκηνές από την απλή καθημερινότητα των Λεμεσιανών, που συνέχιζαν να μετακινούνται στους κεντρικούς δρόμους με γαϊδουράκια, διακρίνονται σε κάποιες λήψεις.

Παρά ταύτα, οι αναφορές στις τοπικές εφημερίδες σχεδόν ανύπαρκτες, όπως μας πληροφορεί ο Μίμης Σοφοκλέους. Εν μέσω της κρίσης οι Βρετανοί επέβαλαν πολύ αυστηρό έλεγχο στη διαρροή πληροφοριών, σε σημείο ώστε ακόμα και η τοποθεσία των πλοίων που μετέφεραν δυνάμεις και πολεμοφόδια να παραμένει ασαφής και μυστική.

«Ήταν 4 σκοτεινοί μήνες», σχολιάζει ο κος Σοφοκλέους, ο οποίος εικάζει ότι ακόμα και το συγκεκριμένο βίντεο του British Pathé αποτελεί προϊόν της βρετανικής προπαγάνδας, με σκοπό να εκφοβίσει τις δυνάμεις του Νάσσερ. Μόνο κατά την αποχώρηση των στρατιωτών το Δεκέμβριο του 1956 έγινε γνωστό ότι στις επιχειρήσεις συμμετείχαν περίπου 2200 στρατιώτες, αν και εικάζεται ότι στο νησί βρίσκονταν από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έως και διπλάσιος αριθμός.

Πίσω στις μέρες μας, δε φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά. Από τον Οκτώβριο του 2016 το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» βρίσκεται συχνά στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τα χωρικά ύδατα της Κύπρου για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.