A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Το βυθισμένο χωριό περιμένει τη γιορτή του

Η τεχνητή λίμνη Κούρη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου που ανανεώνεται από το φράγμα του ποταμού Κούρη. Στα νερά του φράγματος βρισκόταν κάποτε το χωριό Άλασσα, οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρθηκαν σε νέα τοποθεσία ακριβώς δίπλα από το φράγμα. Το παλιό χωριό βυθίστηκε στη λίμνη.

Σήμερα, εκτός από τα ερείπια της εκκλησίας, δεν υπάρχει κάτι άλλο στην περιοχή που να θυμίζει ότι πριν 3 δεκαετίες υπήρχε εκεί ένα χωριό. Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας στέκει αγέρωχο πάνω από το νερό δημιουργώντας μιαν άκρως μαγική εικόνα.

Από αυτό το φράγμα τροφοδοτείται με νερό η Λεμεσός, αλλά και τα Κοκκινοχώρια. Σε περιόδους ανομβρίας το νερό μεταφέρεται με αγωγούς και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το φράγμα υπερχείλισε για πρώτη φόρα το 2004, 15 χρόνια μετά τη λειτουργία του και έπειτα το 2012 μετά τη μεγάλη ανομβρία του 2008, όπου σχεδόν όλα τα φράγματα της Κύπρου είχαν στερέψει εντελώς.

Η εικόνα του αλλάζει κάθε εποχή και η αλήθεια είναι πως το φράγμα είτε έχει είτε δεν έχει νερό, είναι απλά πανέμορφο. Όποτε το φράγμα υπερχειλίζει... οι Λεμεσιανοί το γιορτάζουν δέοντος με γιορτή, πανηγύρι και πυροτεχνήματα.

Άραγε θα έχουμε γιορτή και γλέντι στην Άλασσα σύντομα;  

swipe gallery