A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Το βυθισμένο χωριό, λίγο έξω από τη Λεμεσό, επιμένει και ξαφνιάζει!

Μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό, στον δρόμο προς τις Πλάτρες, θα βρεθείς να περνάς πάνω από το φράγμα του Κούρη. Πέρα από την απεραντοσύνη της μεγάλης αυτής τεχνητής λίμνης, αυτό που αποτελεί λόγο για να σταματήσεις και να ρίξεις μια ματιά στη βόρεια πλευρά του φράγματος, είναι το εγκαταλελειμμένο χωριό της Άλασσας, το οποίο χρειάστηκε να μετακινηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980, λόγω της κατασκευής του φράγματος.

Σήμερα, εκτός από τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην περιοχή που να θυμίζει ότι πριν 3 δεκαετίες υπήρχε εκεί ένα χωριό που άκμαζε δίπλα στις όχθες του Κούρη. Τα ελάχιστα σημάδια της εποχής εκείνης, όπως η περίτεχνη διακόσμηση του καμπαναριού με ζωηρά χρώματα, αποτελούν στοιχεία της ιδιαιτερότητας του χωριού. Βέβαια, ακόμα και σήμερα, το εγκαταλελειμμένο χωριό επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού αλλάζει αρκετά συχνά η εικόνα του.

Από χρονιά σε χρονιά και από εποχή σε εποχή, η θέα αλλάζει, καθώς το φράγμα τυχαίνει είτε να έχει λίγο νερό, είτε περισσότερο, είτε ακόμα και να υπερχειλίζει (κάτι που προκαλεί ενθουσιασμό, όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλους τους Λεμεσιανούς). Όταν ο υδατοφράκτης υπερχειλίσει, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγίου Νικόλαου Άλασσας στέκει μόνο του, αγέρωχο πάνω από το νερό, δημιουργώντας μια πολύ ξεχωριστή – και συνάμα μυστηριακή - εικόνα. Όσο για τις υπόλοιπες εποχές, αν τα νερά τραβηχτούν αρκετά, μπορείς ακόμα και να κάνεις μια βόλτα μέσα στα χαλάσματα της «αμφίβιας» πια εκκλησίας.

Το φράγμα του Κούρη, το οποίο τροφοδοτεί με νερό τη Λεμεσό, αλλά και άλλες περιοχές της Κύπρου σε περιόδους ανομβρίας, είναι το μεγαλύτερο στο νησί και αποδείχθηκε σωτήριο για τη ζωή σε αυτό.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;