A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Ξυπνάει η «κόντρα» Λευκωσίας – Λεμεσού στο καρναβάλι, 50 χρόνια μετά!

Η «κόντρα» Λευκωσίας  - Λεμεσού έχει εκφραστεί κατά καιρούς με πολλούς τρόπους. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν να πουν ότι «καλύτερα περνάς σε κηδεία στη Λεμεσό, παρά σε γάμο στη Λευκωσία». Η μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό φιλοξένησε κατά καιρούς πολλά άρματα που αποτύπωναν την «κόντρα» αυτή.

Το άρμα του Κώστα Μαυρογένη με την ονομασία «Όλα για την Πρωτεύουσα», που κατασκευάστηκε το 1967, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Στις 18 Φεβρουαρίου στις 7:30 μ.μ., στην οδό Πάνου Σολομωνίδη 17, στο χώρο του Studio 8 School of Art & Design, θα ανακατασκευαστεί το εν λόγω άρμα, στο πλαίσιο της αναβίωσης των σατιρικών αρμάτων από την μακρόχρονη ιστορία του Καρναβαλιού της Λεμεσού.

Για την παράδοση της κατασκευής αρμάτων, για τον καυστικό τους χαρακτήρα και την «κόντρα» της Λεμεσού με την πρωτεύουσα, όπως αυτή εκφραζόταν στο καρναβάλι, θα μιλήσει ο Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, με όλες τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές, αλλά και γενναίες δόσεις καυστικού χιούμορ.

Η ανακατασκευή γίνεται στο χώρο όπου δημιουργήθηκε το πρωτότυπο άρμα, με τον Ανδρέα Μαυρογένη, γιο του αείμνηστου καλλιτέχνη, να πρωτοστατεί. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κεντρική μορφή τον παλιό κανταδόρο και καρναβαλιστή, Τότη Μανδαλιό. Η εκδήλωση θα κλείσει με παράδοση του άρματος στον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη.

9404