A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Το τελευταίο αντίο της Λεμεσού στο Λουκιανό Κηλαηδόνη, με κάτι από θερινά σινεμά…

Ένας από τους πίνακες του γνωστού εικαστικού της πόλης, Σπύρου Δημητριάδη, αποκαλύπτει την ιστορία του με αφορμή το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός, υπήρξε από τους πιο αγαπητούς και χιλιοτραγουδισμένους από τον κόσμο, μιλώντας για τις όμορφες, απλές στιγμές που κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων σημαντική.

Όπως θυμάται ο Σπύρος Δημητριάδης, μέσα στο ιστορικό, θερινό κινηματοθέατρο Γιορδαμλή, στην καρδιά της παλιάς πόλης, είχε δώσει παράσταση ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Για τον εικαστικό, η παράσταση αυτή έγινε η έμπνευση και η αφορμή για να δημιουργηθεί ο πίνακας που αναπαριστά το κτίριο του κινηματογράφου. Η νοσταλγία για τις όμορφες βραδιές με φεγγάρι και με το άρωμα των γιασεμιών, στα θερινά σινεμά, έτσι όπως αποτυπώθηκε στους στίχους του τραγουδοποιού, πέρασε τελικά στον πίνακα.

Στους στίχους του τραγουδιού «Τα θερινά τα σινεμά» οφείλεται, λοιπόν, η έμπνευση για αυτό το έργο. «Όπως και το «Σινεμά ο Παράδεισος», έτσι και αυτό μας λέγει πόσο η ζωή μας είναι συνδεδεμένη με τα βιώματα των κινηματογραφικών παραστάσεων», εξηγεί ο Σπύρος Δημητριάδης, αποχαιρετώντας τον τραγουδοποιό που τον ενέπνευσε τόσο.

O κινηματογράφος Γιορδαμλή λειτούργησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1980.

swipe gallery


1598