A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Το δωμάτιο των ψευδαισθήσεων στο Παλιό Λιμάνι σε φέρνει αντιμέτωπο με μεγάλες αλήθειες!

Μπορούμε πραγματικά να εμπιστευόμαστε την αντίληψή μας για τον κόσμο; Σε αυτό έρχεται να απαντήσει το δωμάτιο των ψευδαισθήσεων της ΚΕΑΝ, που έχει στηθεί για το τετραήμερο Mediterranean Science Festival στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

Το δωμάτιο των ψευδαισθήσεων, ή αλλιώς δωμάτιο Ames, ενώ φαίνεται να είναι ένα συνηθισμένο τετράγωνο δωμάτιο, στην πραγματικότητα έχει σχήμα τραπεζοειδές, με σκοπό να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σου. Ονομάζεται δωμάτιο Ames επειδή επινοήθηκε από τον Αμερικανό οφθαλμίατρο Adelbert Ames, Jr το 1934.

Όταν 2 άνθρωποι που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος στέκονται στις δύο γωνίες, το ένα άτομο φαίνεται μικρό, ενώ το άλλο φαίνεται τεράστιο. Με άλλα λόγια, το δωμάτιο είναι σχεδιασμένο ώστε να σε κάνει να πιστεύεις ότι το δωμάτιο είναι κανονικό και οι άνθρωποι μη-φυσιολογικοί, αντί να αναγνωρίζει ότι το δωμάτιο έχει ασυνήθιστο σχήμα και οι άνθρωποι φυσιολογικό μέγεθος.

Ψευδαισθήσεις, όπως αυτή του δωματίου Ames, χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες σήμερα σε όλο τον κόσμο για να μελετήσουν το πώς ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω μας. Αυτές οι ψευδαισθήσεις δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε πάντα τον εγκέφαλό μας για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την επιστήμη!

Στο Mediterranean Science Festival, για 4 ημέρες, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά όσα η επιστήμη έχει κατανοήσει και όσα ερευνά για τον κόσμο στη Γη, αλλά και στο σύμπαν ολόκληρο.

Δες περισσότερα εδώ.

swipe gallery


4433