A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Πιθοίγια: Μια αρχαιοελληνική γιορτή που μοσχοβολάει κρασί στο Κοιλάνι Λεμεσού

Κρατώντας την πανάρχαια αμπελουργική παράδοση ζωντανή, στο Κοιλάνι κάθε Νοέμβρη ανοίγουν τα πιθάρια για να βγάλουν το πρώτο κρασί της χρονιάς. Το Φεστιβάλ «Πιθoίγια» επιστρέφει στο Κοιλάνι στις 13 Νοεμβρίου και όλο το χωριό – και όχι μόνο – γιορτάζει το… «άννοιμαν του πιθαρκού».

Ο μούστος έμεινε για εβδομάδες καλά κλεισμένος και φυλαγμένος με τη γνώση, την τέχνη και την εμπειρία των ντόπιων αμπελουργών. Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Νοεμβρίου, θα βγει για πρώτη φορά το άρωμα του φετινού κρασιού από τα πιθάρια και ένα ολόκληρο χωριό θα στήσει γλέντι τρικούβερτο με δωρεάν κρασί από τα οινοποιεία Βλασίδης.

Στην αρχαιότητα τα Πιθοίγια, η μέρα κατά την οποία άνοιγαν τους πίθους του νέου κρασιού, ήταν η επίσημη έναρξη της γιορτής των Ανθεστηρίων. Συνήθιζαν να φέρνουν το πρώτο κρασί στο εν Λίμναις ιερό του Διονύσου και να κάνουν σπονδές έξω από το κλειστό ιερό του θεού, προς τιμή του ευχόμενοι να καταναλώσουν αίσια την καινούρια παραγωγή. Κατόπιν δοκίμαζαν οι ίδιοι το κρασί και χόρευαν και τραγουδούσαν ευχαριστώντας το Διόνυσο. Μάλιστα, την ημέρα εκείνη, καθώς και την επόμενη, οι Αθηναίοι, επέτρεπαν στους δούλους να πίνουν μαζί τους.

Σήμερα, το κρασί τη χρονιάς γιορτάζεται με την ίδια επισημότητα και λαμπρότητα και στη γιορτή αυτή είναι φυσικά όλοι ευπρόσδεκτοι.

swipe gallery


2002