A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

PHOTOS: Το σπάνιο, σαρκοφάγο λουλούδι που φυτρώνει στις πλαγιές του Τροόδους!

Στις απόκρημνες πλαγιές του Τροοδους βρίσκει κανείς ένα σπάνιο, σαρκοφάγο φυτό, αποκλειστικά της κυπριακής χλωρίδας. Η Πιγκουϊκούλα κρυστάλλινη, μια πόα με μικρά, λευκά λουλούδια, είναι από τα φυτά που τρέφονται με πλάσματα του δάσους, αντιστρέφοντας τον κανόνα ότι η πανίδα καταναλώνει τη χλωρίδα.

Πρόκειται για ένα αυστηρά προστατευόμενο φυτό που χρησιμοποιεί τα κολλώδη, αδενικά φύλλα του για να δελεάσει και να παγιδεύσει διάφορα έντομα. Τα έντομα αυτά αποτελούν μέρος της διατροφής του φυτού, που εκ πρώτης όψεως σίγουρα απέχει πολύ από την εικόνα που έχουμε για τα σαρκοφάγα φυτά σε άλλα, μεγάλα δάση της υφηλίου.

Η πολυετής πόα δεν ξεπερνά σε ύψος τα 15 cm και ανθίζει κυρίως κατά την περίοδο Μαρτίου  – Οκτωβρίου στο Τρόοδος, σε υγρές και βραχώδεις περιοχές ή κοντά σε ρυάκια, σε υψόμετρο 250 – 1930 μέτρα. Το κολλώδες υγρό που παράγουν τα φύλλα του για να εγκλωβίζει και να καταναλώνει τα έντομα, φαίνεται να είναι το μυστικό του «όπλο». Το σπάνιο φυτό εντόπισε και φωτογράφισε σε πρόσφατη εξόρμησή της η ομάδα Cyprus from Air.

Πληροφορίες: Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης

swipe gallery


2148