A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Κερί-γίγαντας στη Λεμεσό περιμένει να πάρει θέση στο μοναστήρι του Απ. Ανδρέα…

Ο Πέτρος Πιτσιλλίδης, κηροποιός από πάππου προς πάππου, είναι ο τεχνίτης που δημιούργησε ένα κερί το οποίο κατάφερε να αποσπάσει βραβείο Guinness. Το 1996, ο κηροποιός, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, εγκατεστημένος στη Λεμεσό, κατασκεύασε ένα κερί κάτι ψηλότερο από 3 μέτρα.

Για την κατασκευή του χρειάστηκε 3 μήνες, 300 κιλά πρώτης ύλης και ειδική τεχνική, ώστε να κατασκευαστεί με στρώσεις κεριού και όχι μέσα σε καλούπι. Έτσι, για μέρες και εβδομάδες ο τεχνίτης βουτούσε αρχικά το κερί σε καζάνι με το υγρό υλικό, μέχρι που είχε φτάσει σε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να χρειάζεται να περιχύνει τη στήλη με το υλικό, αφού ήταν αδύνατο να το μετακινήσει, πόσο μάλλον να το βυθίσει σε καζάνι.

Με υπομονή, μεράκι και πολλή δεξιοτεχνία, ο Πέτρος Πατσαλίδης κατάφερε να φτιάξει το ψηλότερο κερί που μπορούσε να σταθεί όρθιο, αφού η βάση του είναι πλατύτερη από την κορυφή. Μετά την τιμητική του βράβευση, το κερί φυλάχθηκε στο κηροποιείο «Μέλισσα» όπου στεγάζεται το εργαστήριο και κατάστημα του Πέτρου στο κέντρο της πόλης. Ο ίδιος έχει προ πολλού δωρίσει το δημιούργημά του στην Ιερά Μονή Κύκκου με 1 μόνο προϋπόθεση: το κερί να τοποθετηθεί στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, όταν αυτό θα έχει απελευθερωθεί. Μέχρι τότε, το κερί-γίγαντας παραμένει στη Λεωφόρο Ελλάδος 38, στο κέντρο της Λεμεσού.

3568