A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS







Υπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Από επιτυχία σε επιτυχία η Λεμεσός. Νέα μεγάλη συμφωνία...

Μια ιστορική συμφωνία υπογράφηκε στη Λεμεσό την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου, μεταξύ των εταιρειών Total E&P Cyprus B.V. και EDT Offshore. Δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στις αρχές του 2017, TOTAL και EDT Offshore συμφώνησαν για συνεργασία στο Λιμάνι Λεμεσού. 

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής της TOTAL E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean και ο διευθύνων σύμβουλος της EDT Offshore Δαρείος Μελάς, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Δημάρχου της Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.

Στόχος της συμφωνίας είναι η υπεράκτια και χερσαία υποστήριξη των τεσσάρων γεωτρήσεων που προγραμματίζει η γαλλική εταιρεία, με πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11». Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της TOTAL E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean, στόχος είναι η γεώτρηση να αρχίσει τον Απρίλιο του 2017.

Για να βγει το κοίτασμα στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί, απαιτείται σύμφωνα με τον κο Yves Grosjean χρονικό διάστημα 5-10 χρόνων και ένα κόστος 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και εκτιμούν ότι, η προέκταση του Αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζόρ» στο τεμάχιο «11» συνεπάγεται πολλές πιθανότητες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, η εταιρεία είναι προετοιμασμένη ακόμα και για την αποτυχία του εγχειρήματος. Τα ποσοστά επιτυχίας σε παρόμοιες περιπτώσεις νέων γεωτρήσεων είναι της τάξης του 25%. 

Το δεύτερο από τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, η EDT Offshore, δραστηριοποιείται στο Λιμάνι Λεμεσού για περισσότερα από 30 χρόνια. Διαθέτει εξειδικευμένο στόλο και πλήρεις εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση εταιρειών υδρογονανθράκων. 

Στο παρελθόν είχε εξυπηρετήσει και τις δύο γεωτρήσεις της Noble, ενώ υποστήριξε και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, στην Βόρεια Θάλασσα και αλλού. Πλοία της EDT Offshore που μπορούν να εκτελούν επιχειρήσεις σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχουν διατεθεί επίσης σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών έρευνας και διάσωσης για ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

swipe gallery

19051