A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Αναγνωρίζεις το φυτό που δίνει κόκκινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά;

Το Rubia tinctorum, και κατά κόσμο ριζάρι, είναι ένας ταπεινός θάμνος, με μεγάλη ιστορία και σπουδαίο ρόλο στον ανθρώπινο πολιτισμό. Τις μέρες του Πάσχα το συναντάς όπου πας, αλλά βλέπεις μόνο τη ρίζα του. Είναι αυτή η χαρακτηριστική ρίζα με το έντονο κόκκινο χρώμα, που θα τσακίσεις ελαφρά με την πέτρα για να βγει όλη η χρωστική και να βάψει τα πασχαλινά αυγά.

Το επίσημο όνομα του φυτού είναι Ερυθρόδανο το βαφικό ή Ρούβια η βαφική. Το ριζάρι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στο παρελθόν, αφού ήταν κατάλληλο για τη βαφή νημάτων. Η βαφή από το ριζάρι έχει ως κύριο συστατικό την αλιζαρίνη, που έδωσε και το όνομά της στο λαϊκό όνομα του φυτού. Είναι γνωστό από τα προϊστορικά χρόνια, όπως προκύπτει από την ανάλυση διάφορων χρωστικών ουσιών.

Το φυτό βγάζει μικρά λευκά ανθάκια και βαθυκόκκινους, στρογγυλούς καρπούς, αλλά το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του είναι το πορτοκαλί - κόκκινο χρώμα των ριζών. Πέρα από τη βαφή υφασμάτων, το φυτό έχει και άλλες, θεραπευτικές χρήσεις, για τους πάσχοντες με πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη, για φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, για την καταπολέμηση της ραχίτιδας, της ακανόνιστης έμμηνης ρύσης και άλλα. Θεωρείται διουρητικό και καθαρτικό.

swipe gallery


2244