A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Όταν η αποβάθρα της Μαρίνας Λεμεσού ήταν σε… καραντίνα!

Στα λιμάνια το πήγαινε – έλα των προϊόντων ελέγχεται από τα τελωνεία. Όμως για το πήγαινε – έλα των ανθρώπων, εφαρμόζονται άλλου είδους ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τον 20ο αιώνα η αποβάθρα της περιοχής, όπου βρίσκεται σήμερα η Μαρίνα Λεμεσού, ήταν σημείο ελέγχου και απομόνωσης των επικίνδυνων ή ύποπτων περιπτώσεων.

Η εγγύτητα της Κύπρου με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής είχε σαν αποτέλεσμα τις συχνές μετακινήσεις ταξιδιωτών από χώρες, όπου κάλπαζαν οι επιδημίες διαφόρων ασθενειών. Η αποβάθρα στη δυτική πλευρά του Παλιού Λιμανιού, λοιπόν, ήταν ο χώρος που υποδεχόταν τις περιπτώσεις ταξιδιωτών, που θεωρούνταν ύποπτοι για μεταφορά ασθενειών και χρειαζόταν να απομονωθούν. Στην αποβάθρα, μάλιστα, υπήρχαν κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησίμευαν για την απολύμανση κάποιων από αυτούς.

Σήμερα, η περιοχή αυτή καλύπτεται από τις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Λεμεσού. Ο χαρακτηρισμός της «αποβάθρας της καραντίνας» έχει ξεχαστεί εδώ και πολλά χρόνια, όμως ο χώρος συνεχίζει να διατηρεί ένα κοινό παρονομαστή με την παλαιότερη ιδιότητά του. Η Μαρίνα Λεμεσού, όπως και εκείνη η αποβάθρα των αρχών του 20ου αιώνα, υποδέχεται χιλιάδες κόσμου, διαφόρων εθνικοτήτων, από δεκάδες διαφορετικές χώρες, ταξιδιώτες, επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κάτοικους. Ευτυχώς, η περιοχή πια, όχι μόνο σε καραντίνα δεν είναι, αλλά αποτελεί μια από τις πιο ζωντανές και όμορφες γωνιές της πόλης. 

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

swipe gallery