A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Ο θρύλος και η εκκλησία της Παναγίας Κυράς στο Λουβαρά

Κοντά στο δάσος Κακομάλλη, στη νοτιοανατολική περιοχή του χωριού Λουβαράς, στεγάζεται μια όμορφη, πετρόκτιστη εκκλησία, η οποία μετρά την παρουσία της στο χωριό, εδώ και αρκετούς αιώνες. Πέρα από την κατασκευή της που εντυπωσιάζει, το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς συνδέεται με ένα ρομαντικό θρύλο, ο οποίος φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο κτίστηκε η εκκλησία.  

Το παρεκκλήσι της Παναγίας Κυράς, χρονολογείται τον 9ο αιώνα μ.Χ., την εποχή του Βυζαντίου. Σύμφωνα με το θρύλο, μια αρχοντοπούλα ερωτεύτηκε και αγάπησε έναν άντρα, ο οποίος για κακή της τύχη, δεν αποτελούσε μέρος της κοινωνικής της τάξης. Ο άρχοντας της τότε εποχής και ταυτόχρονα πατέρας της αρχοντοπούλας, μαθαίνοντας ότι η κόρη του ήταν ερωτευμένη με κάποιον που δεν ταίριαζε στην τάξη και στην οικογένεια τους, έδιωξε την κόρη και την εξόρισε στην περιοχή που στεγάζεται η εκκλησία. 

Όπως συνεχίζει ο θρύλος, η αρχοντοπούλα έκτισε την εκκλησία και εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Εκεί δημιουργήθηκε ένας μικρός οικισμός από τους δούλους, τη φρουρά και τους υπηρέτες που φρόντιζαν την αρχοντοπούλα, οι οποίοι συμπαθούσαν πολύ την κυρά τους και την προσφωνούσαν: «η κυρά μας». Κατά αυτό τον τρόπο, το παρεκκλήσι πήρε το όνομα του από την αρχοντοπούλα και μέχρι σήμερα, φέρει το όνομα «Παναγία της Κυράς». 

Η εκκλησία ονομάζεται και Παναγία Τσαμπίκκα, από το λαμπρό και ακτινοβόλο φως, που λέγεται ότι εξέπεμπε η εικόνα της Παναγίας. Το παρεκκλήσι αναπαλαιώθηκε το 2002 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διαθέτει ξύλινη στέγη και αποτελεί μια μακρόστενη κατασκευή, Βυζαντινού ρυθμού με απλές, αλλά εντυπωσιακές γραμμές. Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας, καθώς και η ιστορία του θρύλου που τη συνοδεύει από την εποχή του Βυζαντίου, δίκαια δίνουν κάθε λόγο στους κατοίκους του χωριού, να τη θεωρούν ως ένα από τα πιο όμορφα και σημαντικά σημεία της περιοχής.  

Μάθε περισσότερα για το δάσος Κακομάλλη και για τον εκδρομικό του χώρο εδώ.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα, αφού επιβεβαιωθούν επιστημονικά.

swipe gallery