A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Τροοδίτισσας ξεχωρίζει και για τη φυσική ομορφιά που την περιβάλλει, αλλά και για την παλαιότητά της και τον πλούτο των εξαιρετικών εικόνων που φιλοξενεί. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια βουνοκορφή, μεταξύ Πλατρών και Προδρόμου, μέσα στο πευκοδάσος του Τροόδους, από το οποίο πήρε και το όνομά της.

Με εξαιρετική θέα στο πράσινο της οροσειράς, κτισμένη ψηλότερα από όλα τα μοναστήρια της Κύπρου, σε υψόμετρο περίπου 1370 μέτρων, η Μονή ιδρύθηκε στην περιοχή, όπου υπήρχε αρχικά μόνο το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε ένας μοναχός κατά τη δύσκολη περίοδο της εικονομαχίας, έχοντας μαζί του την εικόνα της Παναγίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο μοναχός κατέφυγε στο Ακρωτήρι της Λεμεσού στη Μονή του Αγίου Νικολάου, κατά το έτος 762. Ο μοναχός έμεινε εκεί 25 περίπου χρόνια, δηλαδή μέχρι το 787, όταν υποχώρησαν οι εντάσεις της εικονομαχίας. Έφθασε, τότε, στο σπήλαιο, το μέχρι σήμερα γνωστό ως «Σπήλαιο της Τροοδίτισσας».

Κατά το έτος 990 περίπου, ένας βοσκός της περιοχής εντόπισε το σπήλαιο λόγω μιας μυστηριώδους  λάμψης. Με τη διερεύνηση του φαινομένου, βρέθηκε στην είσοδο του σπηλαίου ένα καντήλι να καίει, μπροστά από την εικόνα της Παναγίας. Έτσι, αποφασίστηκε η ίδρυση μοναστηριού κοντά στο σπήλαιο αυτό. Η κατασκευή είχε δυσκολίες, λόγω της απότομης, βραχώδους πλαγιάς, πάνω στην οποία είναι «σκαρφαλωμένη» η Μονή, ενώ το απαραίτητο νερό για την κατασκευή του πηλού μεταφερόταν μέσα σε στάμνες από το μικρό ποταμό, ανατολικά του σπηλαίου.

Ο ναός και το μοναστήρι ολόκληρο πυρπολήθηκαν από τους Οθωμανούς κατακτητές κατά το έτος 1585. Η Μονή ανοικοδομήθηκε πλήρως, με επιπρόσθετους ξενώνες, όμως κάηκε ξανά από τυχαία πυρκαγιά το 1842. Μετά από εκείνη την καταστροφή, κτίστηκε ο σημερινός, τρίκλιτος ναός. Σήμερα, το μοναστήρι υποδέχεται πλήθος προσκυνητών, που το τιμούν ιδίως στις 15 Αυγούστου, κατά την πανηγυρική λειτουργία του ναού.

swipe gallery


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;