A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Χορηγοί

Η Γιορτή του Κρασιού στην πρωτεύουσα της Ψυχαγωγίας

Σημαντικότατη θέση ανάμεσα στις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Λεμεσό, κατέχει η Γιορτή του Κρασιού. Πέρα από την εμπορική της χροιά, η γιορτή αυτή αποτελεί ένα διθύραμβο για το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και του αμπελιού, της σωματικής, αλλά και της πνευματικής ευφορίας.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σεργιανίσουν στο Δημόσιο Κήπο της πόλης, να δοκιμάσουν τα κρασιά των οινοβιομηχανιών της, να απολαύσουν δωρεάν κρασί το οποίο προσφέρει απλόχερα ο Δήμος Λεμεσού, να γευτούν παραδοσιακούς μεζέδες του τόπου και να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική.

Η Γιορτή του Κρασιού ξεκίνησε το 1961, ένα χρόνο μετά τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διοργανωτές της εκδήλωσης τα πρώτα χρόνια ήταν η «Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Λεμεσού» και ο «Σύνδεσμος Ανάπτυξης Λεμεσού». Όραμα των διοργανωτών ήταν η εμπορική πλευρά και η προβολή των προϊόντων της αμπέλου, με στόχο μια πιθανή λύση στο πρόβλημα της διάθεσης του κρασιού στον ντόπιο πληθυσμό και στις ξένες αγορές. Εμπνευστής της γιορτής ήταν ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Αναπτύξεως Λεμεσού» Κλεάνθης Χριστοφόρου, ο οποίος και εξασφάλισε έγκρισή της βασικής ιδέας.

Οι τοπικές οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ και ΛΟΕΛ, οι οποίες είδαν με μεγάλο ενθουσιασμό την ιδέα της Γιορτής, πρόσφεραν τα κρασιά τους δωρεάν, ενώ στήριξαν με κάθε τρόπο την εκδήλωση.

Η παρέμβαση του καλλιτέχνη Γιώργου Μαυρογένη έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση της γιορτής, ο οποίος έδωσε πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα στη διοργάνωση.

Αρχικά προτάθηκε το «Δασούδι» ως τόπος διεξαγωγής, αλλά ο Μαυρογένης το μετέφερε στον Δημόσιο Κήπο, αφού πρότεινε να στηθεί ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο οποίο θα φιλοξενούνταν οι εκδηλώσεις (εμπορικές και καλλιτεχνικές).

Ο θεατρικός συγγραφέας Μιχάλης Πιτσιλλίδης ευθύνεται για το σλόγκαν της Γιορτής «πίννε κρασίν νάσιης ζωήν», ενώ ο γνωστός «Βρακάς», ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Κωστάκη Μαυρογένη, αποτελεί έμπνευση του Γιώργου Μαυρογένη.

Η Γιορτή του Κρασιού διοργανώνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα (εκτός από το 1964 λόγω των διακοινοτικών ταραχών και το 1974-1977 λόγω της Τουρκικής Εισβολής).  Από το 1978 η διοργάνωση μπαίνει κάτω από την ομπρέλα του Δήμου Λεμεσού. 

Πηγή: Εν Χορδαίς και Οργάνοις (έρευνα Μπάμπη Αναγιωτού)
 

 

Γιορτή του Κρασιού 2016

Η Γιορτή του Κρασιού φέτος θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο 25 Αυγούστου με 4 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν το δημόσιο κήπο της πόλης.

Η φετινή γιορτή παντρεύει την παράδοση και την τεχνολογία, με την αφίσα –  που φέτος ανέλαβε ο σκιτσογράφος Σάββας Jeo Γεωργιάδης –  να παρουσιάζει τον παραδοσιακό βρακά να βγάζει “selfie” με το κινητό του τηλέφωνο, αγκαλιά με ένα παραδοσιακό σκαλιστό κολότζι.