A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Χορηγοί

Γιατί όχι πρωτεύουσα η Λεμεσός;

Πολλοί είναι αυτοί που αποκαλούν τη Λεμεσό μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει πώς η πόλη μας έχει εξελιχθεί σε έναν υπερσύγχρονο, κοσμοπολίτικο προορισμό, διαμάντι του νησιού. Μια πόλη που διαθέτει πολιτισμό, κουλτούρα, διασκέδαση, ψυχαγωγία και ένα σωρό επιλογές που σε γεμίζουν… 

Κατά καιρούς στις παρέες, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, εκφράζεται η επιθυμία για να γίνει η Λεμεσός πρωτεύουσα της Κύπρου, αφού πέραν τον προαναφερθέντων η παραλιακή πόλη αποτελεί επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο, ενώ όπως λένε τα στοιχεία η Λεμεσός έχει πληγεί λιγότερο από την οικονομική κρίση, σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις, λόγω κυρίως των συνεργασιών αλλά και των υποδομών που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια.

Παρόλα αυτά το αίτημα του να γίνει η Λεμεσός πρωτεύουσα, δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Σύμφωνα με τον Δημοσιογράφο – Ερευνητή Τίτο Κολώτα, η ιδέα αυτή ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της άφιξης των Άγγλων στην Κύπρο το 1878, και την απόφαση τους να εγκαταστήσουν την διοικητική τους έδρα στη Λευκωσία και όχι τη Λάρνακα, που ήταν τότε η πιο αναπτυγμένη σε πολλούς τομείς πόλη.

Οι Λεμεσιανοί πάντα πίστευαν ότι οι Άγγλοι έπρεπε να επέλεγαν εξ αρχής τη Λεμεσό για πρωτεύουσα, ιδίως κατά της πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα που η Λεμεσός εξελισσόταν στην πιο δυναμική και προοδευτική πόλη της Κύπρου σε κάθε τομέα. Οικονομικό, εμπορικό, βιομηχανικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και άλλους.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Τίτου Κολώτα, επανήλθε το 1947 μέσα από ένα δημοσίευμα της εφημερίδος Παρατηρητής, ημερομηνίας 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. 

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο Αρχιτέκτων κ. Τσαγκαρίδης εισηγείται όπως εγκαταλειφθή η σημερινή  Λευκωσία  και κτισθή νέα πρωτεύουσα εις το χωρίον Κοκκινοτριμυθιά. Μα προκειμένου να κτισθή νέα πρωτεύουσα δεν βλέπω για ποιον  λόγον  η Κυβέρνησι να τριγυρνά  για την ανοικοδόμησι της  γύρω στην Λευκωσίαν και να μην μεταφέρει την έδραν της και κάμη νεαν πρωτεύουσαν στην καλυτέραν επαρχίαν της Αυτοκρατορίας την Λεμεσό. Με την εγκατάλειψι της Λευκωσίας, η Κυβέρνησις δεν έχει, από οικονομικής τουλάχιστον απόψεως, να χάση απολύτως τίποτα. 

Το μόνο δημιουργηθέν από της κατοχής εκεί αξιόλογον έργον είναι το Κυβερνείον  το οποίον  μπορεί κάλλιστα να πωληθή, εις μεγαλυτέραν απ ό,τι εκόστισεν τιμήν δια να  χρησιμοποιηθή ως ξενοδοχείον.

Στην περιοχή των Πολεμιδιών πρότειναν να μεταφερθούν τα κτήρια της κυβερνήσεως

Όσον για το τοπογραφικόν ζήτημα, που η πρωτεύουσα, αν δεν υπάρχουν ιστορικοί λόγοι, πρέπει να βρίσκεται  στο κέντρον ει δυνατόν της χώρας, στην σημερινήν εποχή δεν δικαιολογείται μια τέτοια άποψι, γιατί αυτό γινόταν στην αρχαία εποχή  για αμυντικούς λόγους και γιατί η συγκοινωνία διεξάγετε με γαϊδούρια και πεζή. Τώρα οι αποστάσεις με τα συγκοινωνιακά και τηλεφωνικά μέσα που διαθέτουμε είναι όλες σχεδόν οι ίδιες. 

Νομίζουμε ότι το ζήτημα αυτό πρεπει να τύχη της σοβαράς προσοχής και μελετης της Κυβερνήσεως. Η μετατροπή της Λεμεσού σε πρωτεύουσα είναι για πολλούς λόγους αναγκαιότητα, απολύτως δε για κανένα να παραμείνη η Λευκωσία.

Η Λεμεσός είναι η πλουσιωτέρα υφ΄ όλας τας απόψεις, επαρχία της νήσου. Δι αυτής διεξάγεται ολόκληρον  σχεδόν  το εξαγωγικόν της Κύπρου εμπόριον  και σ αυτήν  βρίσκονται συγκεντρωμένες οι περισσότερες και σημαντικότερες  βιομηχανίες του τόπου. Η Λεμεσός  θ αποκτήσει, με την μετατροπή της αλυκής, ένα από τα υπεροχώτερα λιμάνια της Μεσογείου και θα καταστή με τας δασώδεις εκτάσεις της, τα πολύ πλησίον κείμενα δενδροφυτευμένα βουνά, το εξαίρετο κλίμα, τα ασύγκριτα της θέρετρα, και τες φυσικές της εν γένει καλλονές  ένα παγκοσμίου φήμης τουριστικόν κέντρον, αληθινή νύμφη της μεσογείου.

Μόνον αν η Λεμεσός μεταβληθή σε πρωτεύουσα, θα μπορέση η Κυβέρνησι πραγματικά να προαγάγη και φέρη εις πέρας το μεγαλεπήβολο  σχέδιον της για την ευημερία και ανύψωσι της νήσου.»

Αξίζει να σημειωθεί πώς η πιο πάνω εισήγηση έγινε από έναν επιφανή κάτοικο Λευκωσίας, ο οποίος διετέλεσε και Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης. Ένα δημοσίευμα που εκφράζει απόλυτα, ακόμη και σήμερα, μια διαχρονική επιθυμία των Λεμεσιανών. 

Πηγή: http://limassolinhistory.blogspot.com.cy/