A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που οι γάτες είναι πολύ ξεχωριστές για τη Λεμεσό

Οι γάτες είναι αγαπητές σε όλο τον κόσμο. Όμως στη Λεμεσό έχουν αποκτήσει πολύ ιδιαίτερο ρόλο στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό αποδεικνύουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την παρουσία τους στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το νησί.

Ο θρύλος λέει πως η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Αγία Ελένη, έφερε στο Ακρωτήρι της Λεμεσού εκατοντάδες γάτους για να εξοντώσουν τα φίδια τα οποία αφθονούσαν στην περιοχή, λόγω της μεγάλης ανομβρίας που έπληξε τότε το νησί. Η συνήθεια της διατήρησης γάτων για να φεύγουν τα φίδια, διαδόθηκε πολύ γρήγορα στα περισσότερα μοναστήρια του νησιού, πέρα από το Μοναστήρι που ίδρυσε η Αγία Ελένη στο Ακρωτήρι, το οποίο συνεχίζει να φιλοξενεί μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό γάτων.

Μια άλλη παράδοση λεει πως τον 4ο αιώνα, ο Κυβερνήτης Καλόκαιρος, απεσταλμένος του βασιλιά Κωνσταντίνου, έχοντας ως στόχο την εξολόθρευση των φιδιών στην Κύπρο, συγκέντρωσε στο Μοναστήρι 1000 περίπου γάτους. Ο Καλόκαιρος έθεσε ως όρο στους μοναχούς να εκτρέφουν κάθε μέρα τουλάχιστον 100 γάτους, στους οποίους μάλιστα έπρεπε να δίνουν πρωί και βράδυ λίγο κρέας ώστε να μην τρώνε συνέχεια το δηλητήριο των φιδιών.

Η αρχαιότερη ένδειξη κατοικίδιας γάτας βρέθηκε στο νεολιθικό οικισμό του Σσιλλουρόκαμπου, ανατολικά της Λεμεσού, από Γάλλους Αρχαιολόγους. Αυτό υποδεικνύει ότι οι κάτοικοι της Κύπρου διατηρούσαν γάτες ως κατοικίδια έως και 9500 χρόνια πριν και, μάλιστα, θάβονταν μαζί τους. Το αιλουροειδές μοιάζει με είδος αφρικανικής γάτας, έτσι οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι άνθρωποι το έφεραν στο νησί. Εικάζεται ότι οι γάτες έκαναν την εμφάνισή τους όταν, κατά την ανάπτυξη της γεωργίας, παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών και ήταν απαραίτητη η αντιμετώπισή τους. 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Γιαννάκης Παπαναστασίου

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;