A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGS







Υπό την αιγίδα:
Συνεργάτες - Χορηγοί

Αγρινά: Το στολίδι του κυπριακού δάσους!

Αποτελεί το στολίδι του κυπριακού δάσους και το καμάρι των Κυπρίων. To αγρινό είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό της Κύπρου και αποτέλεσε, μάλιστα, για πολλές δεκαετίες το σύμβολο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Το αγρινό είναι είδος αγριοπροβάτου, που προήλθε από το ασιατικό αγριοπρόβατο (Ovis orientalis), το οποίο έχει τις ρίζες του στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Θεωρείται ότι η μετακίνηση του είδους προς τη μεσογειακή λεκάνη άρχισε κατά τη νεολιθική εποχή πριν από 9000 χρόνια περίπου. Στην Κύπρο το είδος μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο (σε άγρια ή ημιεξημερωμένη κατάσταση) τουλάχιστον πριν από 8000 χρόνια περίπου.

Αποτέλεσε σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους της Κύπρου και ειδικά κατά τις δύσκολες ιστορικές περιόδους, όταν ήταν αναγκασμένοι να καταφύγουν στα δάση για να επιβιώσουν. Τα αγρινά τρέφονται με βλάστηση του δάσους, όμως η ξηρασία του καλοκαιριού οδηγεί πολλά ζώα σε αναζήτηση τροφής έξω από τα όρια του δάσους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η περίοδος ζευγαρώματος αρχίζει συνήθως στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τα αρσενικά ζουν χωριστά από τα θηλυκά, αλλά αυτή την εποχή επιστρέφουν σε αγέλες ή ομάδες με θηλυκά. Μετά την περίοδο του ζευγαρώματος τα αρσενικά επιστρέφουν ξανά στις αγέλες των αρσενικών. Τα θηλυκά γεννούν έπειτα από κυοφορία 5 μηνών, συνήθως 1 ή σπανιότερα 2 μικρά. Τα μικρά αγρινά γεννιούνται από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα νεογέννητα αγρινά από τις πρώτες ώρες μετά τη γέννησή τους μπορούν να ακολουθήσουν τη μητέρα τους στο δάσος, ενώ, έπειτα από μερικές μέρες, είναι τόσο ευκίνητα που μπορούν να αποφύγουν σχεδόν κάθε κίνδυνο. Τα νεαρά αρσενικά παραμένουν με τη μητέρα τους για περισσότερο από 1 έτος. Αντίθετα, τα θηλυκά μένουν με τη μητέρα τους, συνήθως, για όλη τη ζωή τους.

Στην επαρχία Λεμεσού, οι πληθυσμοί αγρινών άρχισαν να αναπτύσσονται μετά την εξάλειψή τους σχεδόν, στο δυτικό μέρος του Δάσους Τροόδους. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Ταμείου Θήρας, ο πληθυσμός τους στο νησί ανέρχεται στις 3000 ζώα. Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό ζώο και, εκτός της περιόδου ζευγαρώματος, δύσκολα προσεγγίζεται από τον άνθρωπο. Ο καλύτερος χρόνος αναζήτησής τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι πρωινές και οι απογευματινές ώρες.